Kiderült, hogy nem egy, hanem két ember halt meg a szigetszentmiklósi akkumulátor-feldolgozó robbanásában

2023. július 28. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

A szigetszentmiklósi akkumulátor-újrahasznosító üzemben március 14-én robbant fel egy gép, és ahogyan arról a Telex is beszámolt a hatóságok közlése alapján, a balesetben egy ember életét vesztette. Az Átlátszó.hu nemrég közadatigényléssel fordult a Pest Megyei Kormányhivatalhoz az eset részleteivel kapcsolatban, amelyekből kiderült: nem egy, hanem két személy halt meg a robbanás következtében.

A portál azt írja, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság márciusban még kisebb tűzesetről és három ember megsérüléséről adott hírt, de a közleményük az akkumulátorok feldolgozásával foglalkozó céget nem nevezte meg, és a halálos kimenetelről sem számolt be.

Ezt követően áprilisban a Privátkopó bűnügyi hírportálon jelent meg a hír, hogy a kórházban belehalt sérüléseibe az üzem egyik, balesetet elszenvedő dolgozója. Ezután írtunk arról, hogy a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt kezdte meg a nyomozást. Az Országos Mentőszolgálat kérdésünkre pedig azt közölte, hogy egy középkorú férfit mentővel, egy másik középkorú férfit pedig mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.

Az Átlátszó ezután fordult a kormányhivatalhoz, és kért információkat a szigetszentmiklósi tűzeset pontos körülményeiről. Az így megszerzett dokumentumokból pedig kiderült, hogy az akkumulátorfeldolgozóban történt balesetnek két halálos áldozata is volt.

A dokumentum emellett azt is tisztázta, hogy a balesetet egy darálógép felrobbanása okozta. A gépet egy korábbi tűzeset után nem használták, majd idén márciusban koreai szakemberek érkeztek az üzembe, akik megjavították a hibás részeket, és a koreai vezetés utasítására március 13-án újra üzembe állították azt. Másnap azonban a darálógép eldugult és leállt, és a műszakvezető és a karbantartó mérnök sem volt elérhető.

Ezért vezetői utasításra a darálógép kitakarítását egy magyarul nem beszélő betanított munkásra bízták, aki viszont korábban már végzett ilyen munkát.

A munkás azonban a gép takarítását nem a korábbi eljárás szerint végezte, hanem sarokcsiszolóval nyílást vágott rajta, ez okozta a robbanást. Ez a dolgozó halt bele a kórházba szállítást követően még aznap a sérüléseibe, míg egy másik, súlyos égési sérüléseket szenvedett dolgozó hosszas kórházi kezelés után, április 3-án vesztette életét. Egy harmadik munkavállaló könnyebb sérüléseket szenvedett.

A munkavédelmi hatóság június végén a legmagasabb összegű, 10 millió forintos bírsággal sújtotta az akkumulátorfeldolgozót üzemeltető SungEel Hitech Hungary Kft.-t, amelyet már korábban is több alkalommal megbüntettek a dolgozók súlyos veszélyeztetése miatt.

Az egyre fontosabbá váló akkumulátoripar hazai helyzetével nemrég cikksorozatban foglalkoztunk, ennek harmadik részében írtunk arról is, milyen alacsony büntetéseket kapnak általában a szabályokra fittyet hányó ágazati szereplők.

  • Az első részben a gazdasági oldalt mutattuk be;
  • a második részben a technológiai oldalát jártuk körül, feltárva, hogy muszáj-e mérgezniük a gyáraknak.
  • a negyedik pedig arról szól, a dolgozók és leendő dolgozók szemszögéből milyen munkahelyek jönnek létre ezekkel a beruházásokkal.

A négy anyag legfontosabb tanulságait itt gyűjtöttük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!