Rendkívüli parlamenti ülés jön, de nem valószínű, hogy ezen döntenének a svéd NATO-csatlakozásról

2023. július 20. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum hat ellenzéki párt képviselői nevében benyújtotta kezdeményezését a rendkívüli parlamenti ülésre, amit a nyári szünet ellenére július 24-31. között valamikor meg kell tartani, mivel összegyűlt az előírások szerinti legalább 40 képviselő aláírása, írja a Hvg.hu.

Ezen öt másik téma mellett napirendre vennék a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló döntést. A svédek csatlakozásának ratifikálása ugyanis már több mint egy éve húzódik. A kormány különféle indokok jó ütemű rotálásával elérte, hogy a törököktől hivatalosan teljesen függetlenül, de egyedüli másik NATO-tagállamként mégis pont addig tologassa az ügyet, ameddig Recep Tayyip Erdoğan török elnök a múlt heti NATO-csúcs előtt be nem jelentette, hogy részükről szabad az út a svédek előtt.

A török elnök bejelentése után mégis egy csapásra irányt váltott a kormányzati kommunikáció. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már másnap azt mondta: „Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása.” Arról itt írtunk, hogy Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke néhány nappal később a legnagyobb természetességgel mondott ellent az Erdoğan bejelentését megelőző teljes magyar kormányzati kommunikációnak, és jelezte, hogy volt magyar-török együttműködés a kérdésben.

A Momentum, a DK, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és az MSZP képviselői által aláírt kezdeményezésben az ülésre július 31-et javasolják, de Kövér László házelnök ennél korábbra is összehívhatja a törvényhozást.

A következő a hat javasolt napirendi pont:

  • A Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló kormány-előterjesztés
  • Az Orbán kormány által tervezett megszorítások miatt a magyar családok megsegítése érdekében szükséges intézkedésekről szóló DK-s javaslat
  • A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló 2021. évi IX. törvény összeférhetetlenségi szabályok szigorítása érdekében történő módosításáról szóló DK-s javaslat
  • Az Erasmus- és a Horizont-programok finanszírozásának biztosításáról szóló Jobbik-javaslat
  • Magyarország klímavédelmi vállalásainak erősítéséről szóló Párbeszéd-javaslat
  • A klímavédelemről szóló 2020. évi XLIV. törvény szélerőművek létesítése érdekében szükséges módosításáról szóló Párbeszéd-javaslat

Az ülést a kellő aláírás összegyűlésével össze kell hívni, ebben Kövérnek nins mérlegelési joga, ugyanakkor Németh Zsolt múlt héten azt is mondta, hogy nem látja szükségét annak, hogy rendkívüli ülést hívjanak össze a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása miatt.

„Az ezzel kapcsolatos egyeztetések most fognak megkezdődni, de fölhívnám a figyelmet arra, hogy október elsején fog összeülni a török nagy nemzetgyűlés, és az október 1-jét követő ülésszak napirendjében kiemelt prioritásként kívánja szerepeltetni a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának a kérdését” – mondta. Vagyis Németh szerint ráér a döntés, mivel tartani fogják azt az ígéretet, hogy nem a magyar parlament lesz az utolsó, amely ratifikálja a csatlakozást.

A Hvg.hu információi szerint a magyar országgyűlés szeptember 25-én ül majd össze először ősszel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!