Hétfőn megdőlt a hajnali melegrekord a fővárosban

2023. július 18. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn megdőlt a hajnali melegrekord a fővárosban: Lágymányoson 24,5 Celsius-fokig hűlt le a levegő – írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálatra (OMSZ) hivatkozva. Ezzel egy 2010-es rekord dőlt meg: akkor szintén Lágymányoson 23,6 fokot mértek hajnalban.

Vasárnap volt az idei év eddigi legmelegebb napja, a Derekegyházon mért 38,1 fok az új csúcs idén nyáron. A rendkívüli hőség miatt a Belügyminisztérium szombaton elrendelte a vörös kódot, amely szerint minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda. Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a vörös kódot, ilyen az elmúlt években nem fordult elő – mondta Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár szombaton.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szombattól szerda éjfélig harmadfokú hőségriasztást adott ki az ország teljes területére. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Nem csak Magyarországon van nagyon meleg, lassan egy hete tart az extrém hőség, Görögországban, a Kanári-szigeteken erdőtüzek tombolnak, Olaszországban közel 50 fokot várnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!