Megdőlt az idei nyár melegrekordja, 38,1 fokot mértek Derekegyházon

2023. július 17. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap volt az idei év eddigi legmelegebb napja, a Derekegyházon mért 38,1 fok az új csúcs idén nyáron – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon. A poszt szerint a derült vagy gyengén gomolyfelhős, napos időben a csúcshőmérséklet 31 és 38 fok között alakult.

Azt írták, hogy hajnalra többnyire 20 fok köré csökkent csak a hőmérséklet, a Tiszántúl felett lévő felhőzetből pedig egy-egy zápor is kialakult. Az OMSZ előrejelzése szerint ma még hasonló hőségre készülhetünk, ezt követően viszont várhatóan napokig nem lesz ennyire meleg az országban.

A rendkívüli hőség miatt a Belügyminisztérium szombaton elrendelte a vörös kódot, amely szerint minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda. Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a vörös kódot, ilyen az elmúlt években nem fordult elő – mondta Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár szombaton.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szombattól szerda éjfélig harmadfokú hőségriasztást adott ki az ország teljes területére. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!