Szerda éjfélig harmadfokú hőségriasztást adtak ki az ország egész területére

2023. július 14. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

Szombattól szerda éjfélig harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye.

Müller Cecília az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján 2023. július 15-én (szombat) 0 órától 2023. július 19-én (szerda) 24 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a katasztrófavédelem arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezenkívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Felhívják rá a figyelmet, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat.

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton derült, napos időre kell számítani csapadék nélkül, a légmozgás többnyire mérsékelt marad. Csak az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között várható.
  • Vasárnap még inkább napos időre lehet számítani, kevés felhővel. Az ország döntő részén nem lesz csapadék, ugyanakkor északnyugatra esetleg besodródhat egy-egy zápor vagy zivatar. A délkeleti, majd délnyugati szél helyenként megélénkül, később a Kisalföldön már északnyugatira fordul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 23 fok között alakul, az Észak-Dunántúl szelesebb tájain lesz a legmelegebb a hajnal. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között várható.
  • Hétfőn is sok napsütés várható, gomoly- és fátyolfelhőkkel, északon azonban erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, ott van esély helyenként záporra, zivatarra. Az északi, északnyugati szél megélénkül. A hajnali 16-23 fokról 31-38 fokig melegedhet fel a levegő, északon lesz hűvösebb, délen melegebb.
  • Kedden is száraz, napos időre van kilátás, legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, hajnalban 16–23, délután 32–37 fok között alakul a hőmérséklet.
  • Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütésre számíthatunk. Szórványosan valószínű zápor, zivatar, akár zivatarrendszer is kialakulhat. Az északias szél olykor élénk lesz, zivatarban viharossá fokozódhat a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 16 és 24, a maximum 29 és 36 fok között várható, északon lesz hűvösebb az idő.

A következő napokban a Cerberus nevű hőhullám okoz extrém forróságot Dél-Európában. Bőven 40 fok feletti hőmérsékletek várhatók Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Horvátországban, Görögországban és Törökországban is. A Cerberust nyomon követő ESA arra figyelmeztet, hogy a hőhullámot Európa északi részei is érezni fogják, Németországban és Lengyelországban is komoly hőhullám várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!