Ezreket evakuálnak a gyorsan terjedő Kanári-szigeteki erdőtűz miatt

2023. július 16. – 09:42

Ezreket evakuálnak a gyorsan terjedő Kanári-szigeteki erdőtűz miatt
Erdőtűz a Kanári-szigeteken – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Kanári-szigeteken található La Palma sziget lakosságának ezreit szólították fel, hogy hagyják el otthonaikat, miközben a katasztrófavédelem dolgozói megpróbálják megfékezni az erdőtüzet – írja a BBC.

Mint arról a Telex is írt, a tűz szombaton lobbant fel, és mára 4500 hektár földet és legalább egy tucat házat felemésztett. Körülbelül 400 tűzoltó és katona oltja a tüzet. A tisztviselők szerint mintegy 4255 embert már evakuáltak, de vannak olyan helyiek is, akik nem hajlandók távozni.

Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek regionális kormányának elnöke azt mondta, hogy

ellenállás van a házak elhagyásával szemben, de a prioritásnak az életek megmentésének kell lennie.

A tűz gócpontja az északnyugati Puntagorda település El Pinar környéke volt, majd a déli irányba, Tijarafe városa felé terjedt. A tűz egy erősebb hőhullám idején keletkezett, amely Dél-Európa nagy részén megemelkedett hőmérsékletet hozott, és amely várhatóan a következő héten is folytatódik.

A kormányzó a szélnek, az éghajlati viszonyoknak és a hőhullámnak tulajdonította a gyors terjedést. Szombaton este azonban már azt mondta, hogy az előrehaladás lelassult, de továbbra sem irányítható. A helyi média jelentése szerint két hidroplán is részt vesz az oltásban, a Vöröskereszt pedig egy ideiglenes létesítményt is felállított az evakuáltak befogadására.

Pedro Sánchez spanyol elnök a Twitteren azt írta, hogy beszélt a kormányzóval, hogy kifejezze szolidaritását a tűz által érintett emberekkel, és megígérte, hogy minden szükséges eszközt a helyi hatóságok rendelkezésére bocsátanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!