Kharón hőhullám: vörös kód Olaszországban, 48 fokot várnak Szicíliában

2023. július 15. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszország csaknem egész területét elérte az újabb rendkívüli hőhullám szombaton, amelynek a meteorológusok az antik görög mitológia alvilági révészéről a Kharón nevet adták. A tüzesebb Kharón a korábban beharangozott Cerberus anticiklontól veszi át a stafétát Dél-Európa felett.

Tizenöt városban és térségeiben rendelték el a vörös színű, legmagasabb fokozatú hőségriasztást: a szardíniai Cagliariban, a szicíliai Messinában és Cataniában, a pugliai Bariban, a molisei Campobassóban, Rómában és a környékbeli Viterbóban, Latinában, Frosinonéban, Rietiben és Civitavecchiában, Firenzében és Bolognában, Perugiában és az adriai Pescarában. Vasárnaptól a szicíliai Palermo is csatlakozik.

Megvan a hőség első áldozata

Meghalt egy 48 éves férfi a szardíniai Cagliari és Villasimius közötti tengerparti úton. A kerékpáros a szerpentinek között tekert társaival, amikor rosszul lett. A helyszínre érkező orvosok már nem tudták megmenteni az életét, szívének leállását a kora reggeli órák óta tartó hőség okozhatta. A szigeten, Olaszország több részéhez hasonlóan vörös riasztás van érvényben az extrém magas hőmérséklet miatt.

Az idei nyár újabb hőhulláma Afrikából hozza a forró levegőt. Az előrejelzések szerint a július közepén megszokott hőmérsékleti átlagnál 12 Celsius-fokkal is magasabbat mérhetnek. A hőhullám egész jövő héten eltart, és hirtelen érkező, trópusi eső kísérheti.

A közép-olaszországi Toszkána és Lazio tartományban 41 és 43 fok közötti csúcshőmérsékletet várnak. A fővárosban kedden tetőzik a hőség 43 fokkal, de előtte és utána is gyakori lesz a 38 fokos hőmérséklet. Rómában az eddigi melegrekordot tavaly júliusban mérték 40,7 fokkal, a korábbi csúcs 40,5 fok volt, 2007-ben rögzítették.

Városi kútnál hűsölő férfi Rómában – Fotó: Andrea Ronchini / NurPhoto
Városi kútnál hűsölő férfi Rómában – Fotó: Andrea Ronchini / NurPhoto

A legnagyobb forróság Szardínia és Szicília szigetén lesz 48 fok körüli hőmérséklettel. Szardínián a rekordot, 48,8 Celsius-fokot 2021 augusztusában mérték.

Mint írtuk, hőhullám sújtja Európa nagy részét. Többek között Spanyolország, Franciaország, Görögország, Horvátország és Törökország területén is extrém meleg lesz.

Magyarországon a várható hőség miatt a Belügyminisztérium szombat reggeltől szerda este 8 óráig elrendelte a vörös kódot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!