Simicskó István: Ősszel szigoríthatják a kampányfinanszírozás szabályait

2023. július 17. – 06:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzetnek adott interjút Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője. A politikus a lapnak azt mondta, ősszel szigorítanák a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályokat, hogy „a jövőben ne legyen lehetőség a magyar választások külföldi befolyásolására”.

Simicskó az interjúban azt mondta, az őszi ülésszakban várható lesz a gyermekvédelmi törvény szigorítása, emellett közlekedési tárgyú törvények, agrártörvények, munkavédelmi törvény, a közbiztonság megerősítése érdekében szükséges törvények, vagyongazdálkodási törvények, valamint a pénzmosás elleni küzdelem erősítése is napirenden lesz.

Az ellenzéki összefogás finanszírozási botránya kapcsán azt mondta, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága megbízta a Nemzeti Információs Központot, hogy végezze el az ügy vizsgálatát.

„A vonatkozó szabályozás áttekintésével el szeretnénk érni, hogy a jövőben ne legyen lehetőség a magyar választások külföldi befolyásolására. Már most hatályos törvények alapján is törvénytelen, ha külföldről beleavatkoznak Magyarország belügyébe. El fogunk készíteni egy további szigorítást tartalmazó módosítást is” – fogalmazott Simicskó.

A tavalyi választási kampány ideje alatt több mint 1,8 milliárd forintnyi támogatást kapott Márki-Zay Péter civil mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Action for Democracy (A4D) nevű amerikai szervezettől. A szervezet elnöke Korányi Dávid, aki Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója, korábban pedig Bajnai Gordon miniszterelnöki tanácsadója volt.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát szeptember óta rendszeresen tájékoztatják a titkosszolgálati szervek, hogy vizsgálatuk szerint a 2022-es országgyűlési választás előtti hónapokban az ellenzéki összefogás kampányát milyen formában és milyen összeggel támogatták külföldről, és mindez jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot. Az erről szóló jelentés első részéről itt, a másodikról itt, a harmadikról pedig itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!