Jövőre is folytatják a magyar titkosszolgálatok az Amerikából érkező kampánypénzek vizsgálatát

2022. december 8. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzetbiztonsági bizottság csütörtök délelőtti zárt ülésén ismét napirendre került az ellenzék kampányfinanszírozási ügye. Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalma több mint 1,8 milliárd forintot kapott egy amerikai szervezettől a választási kampányban. A titkosszolgálatok azt vizsgálják, hogy honnan van a pénz, és nemzetbiztonságilag kockázatot jelent-e az országnak.

Csütörtökön ismét meghallgatták a titkosszolgálatok jelentését a bizottság tagjai, majd felkérték, hogy folytassák az értékelő-elemző munkát. Január közepén ismét napirendre tűzik a titkosszolgálati beszámolót – erősítette meg a Telexnek Sas Zoltán, a bizottság jobbikos elnöke.

Az MSZP-s Molnár Zsolt annyit mondott lapunknak, hogy érdemi új információ nem hangzott el a csütörtöki ülésen. A szocialista képviselő szerint meg kell várni a folyamat végét, és aztán a választókra bízni, hogy ki milyen következtetést von le.

Novemberben feloldották a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak küldött amerikai támogatásokról szóló titkosszolgálati beszámoló titkosítását. Az elsődleges vizsgálatok megerősítették, hogy

1,8 milliárd forintnyi támogatást kapott a választási kampányban Márki-Zay Péter civil mozgalma az Action for Democracy (A4D) nevű amerikai szervezettől.

A szervezet elnöke Korányi Dávid, aki decemberig Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója, korábban pedig Bajnai Gordon miniszterelnöki tanácsadója volt.

A Fidesz a rendszerváltás óta történt legsúlyosabb pártfinanszírozási botrányról, külföldi beavatkozásról, a magyar szuverenitás súlyos sérelméről beszél, hiszen a magyarországi törvények szigorúan tiltják pártok külföldi finanszírozását. Márki-Zay Péter szerint azonban ők mindenben jogszerűen jártak el, mert a pénzt nem az őt támogató pártok, hanem a civil szervezetnek számító Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kapta, amit külföldön élő magyarok körében gyűjtött az Action for Democracy.

Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje és az A4D is azt mondja, külföldön élő magyarok ezrei, tízezrei küldtek támogatást, a kormánypropaganda ugyanakkor azzal támadja őket, hogy az adománygyűjtőfelület szerint mindössze 14 ember utalt pénzt.

A rendelkezésre álló adatok szerint valóban semmit olyat nem követett el a szervezet, ami akár az amerikai, akár a magyar törvényekkel ellentétes lenne. Az Action for Democracy ennek ellenére folyamatosan egymásnak ellentmondó közleményeket ad ki, szükségtelen vállalásokat tesz, vezetőjük pedig olyanokat ígér, amiket később nem teljesít – írtuk legutóbbi cikkünkben, amelyben összeszedtük az eddigi információkat.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálatot indított költségvetési csalás gyanújával, a Készenléti Rendőrség pedig pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt nyomoz.

Halász János, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke tiltott pártfinanszírozás gyanúja miatt közérdekű bejelentést tett az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) a Magyar Nemzet cikke szerint. A fideszes országgyűlési képviselő szerint a közösségi médiában kampányszerűen felbukkanó hirdetésekkel az MMM egyértelműen az országgyűlési választáson elinduló jelölő szervezeteket, illetve pártokat vagy jelölteket finanszírozta az amerikai támogatásokból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!