Rákay Philip egy képernyőfotóra hivatkozva azt állítja, leleplezte a dollárbaloldalt, Korányi Dávid részletesen reagált a vádakra

2022. november 28. – 09:36

Rákay Philip egy képernyőfotóra hivatkozva azt állítja, leleplezte a dollárbaloldalt, Korányi Dávid részletesen reagált a vádakra
Ellenzéki kampányzáró 2022. április 2-án a fővárosi Madách téren az országgyűlési választások előtti napon – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Rákay Philip – állítása szerint – három baloldali hazugságot leplezett le egy vasárnap közzétett videóban az ellenzék kampányfinanszírozásáról, pontosabban a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak és más baloldali szervezeteknek juttatott amerikai támogatásokról. A megfogalmazott vádakra a Telexnek reagált Korányi Dávid, az Action for Democracy vezetője. A Fidesz szemmel láthatóan nagy erőkkel igyekszik napirenden tartani az amerikai kampánytámogatások témáját.

Tovább görgeti a dollárbaloldal történetét a fideszes propagandagépezet, miután a múlt szerdán nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből kiderült, hogy az amerikai Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarország Mozgalomnak (MMM) utalt 1,8 milliárd forintot a választási kampány alatt, hanem 1 milliárd forintot kapott az Ezalenyeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója és 148 millió forintot a DatAdat, amely az egyesült ellenzék kampányát segítette.

A Fidesz a rendszerváltás óta történt legsúlyosabb pártfinanszírozási botrányról, külföldi beavatkozásról, a magyar szuverenitás súlyos sérelméről beszél, hiszen a magyarországi törvények tiltják pártok külföldi finanszírozását. Márki-Zay Péter szerint azonban ők mindenben jogszerűen jártak el, mert nem az őt támogató pártok, hanem a civil szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kapta a pénzt, amit külföldön élő magyarok körében gyűjtött az Action for Democracy. A februárban alapított szervezet elnöke Korányi Dávid, aki Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója, korábban pedig Bajnai Gordon miniszterelnöki tanácsadója volt.

Vasárnap délután a fideszes propagandagépezet egyik nagyágyúja, a Petőfi-filmjére 4,7 milliárd forintos állami támogatást bezsebelő Rákay Philip ígért „még sehol nem látott, nagyon durva” új bizonyítékot, „ami lebuktatja a baloldali hazugságokat”.

A nagy leleplezés egy – a webarchive-on bárki számára elérhető – képernyőfotó volt az Action for Democracy honlapjának márciusi verziójáról és a szervezet egyik, ma is élő adománygyűjtő felülete. Rákay drámai aláfestő zenére három állítást fogalmazott meg, vagy az ő szavaival három „baloldali hazugságot” buktatott le a videóban:

  1. Márki-Zay Péter és Korányi Dávid is azt mondta, hogy az amerikai támogatás nem a pártok választási kampányára érkezett, hanem attól függetlenül egy edukációs, kultúraváltó kampányra. Az adománygyűjtő felületen ugyanakkor egyértelműen az országgyűlési választásról írnak: „A legkritikusabb választás előtt állunk, amit a világ valaha látott. A demokrácia sorsa ezen a választáson és az Orbán féle diktátorok megállításán múlik. Ezért harcol az Action for Democracy.”
  2. Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje és az Action for Democracy vezetője is azt mondta, hogy csak magyar útlevéllel lehetett támogatást küldeni, és így kizárólag a diaszpórában élő magyarok pénze került az MMM-hez. A videóban bemutatott felületen viszont nem kellett megadniuk az útlevélszámukat a kitöltőknek. „A felület semmi ilyet nem ellenőrzött, bárhonnan, bármelyik országból lehetett adakozni, semmi ellenőrzés, semmi korlátozás nem található” – fogalmazott Rákay.
  3. Arról volt eddig szó, hogy mikroadományozók ezrei dobták össze az 1,8 milliárd forintos támogatást. A már említett felületen ugyanakkor az látszik, hogy a videó elkészültekor 11-en küldtek támogatást.

A videó nyilvánosságra kerülése után, még vasárnap megkerestük a New Yorkban élő Korányi Dávidot, aki egyenként reagált Rákay vádjaira. „Autoriter vezetők elleni fellépés és a demokrácia leépítése elleni küzdelem nem pártpolitikai kampány, sem az amerikai, sem a magyar szabályok szerint.”

„Mi azt sosem állítottuk, hogy ne Orbán és más aspiráns, aktuális diktátorok ellen küzdenénk minden erőnkkel”

– fogalmazott az Action for Democracy vezetője Rákay első állítását cáfolva. Ezt Korányi szerint a szervezet honlapján, sajtóközleményeikben és minden anyagukban alapvető misszióként kommunikálták, ezért szó sincs nagy „leleplezésről”.

Korányi Dávid a Telexnek adott korábbi interjúján 2021. március 29-én – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Korányi Dávid a Telexnek adott korábbi interjúján 2021. március 29-én – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

„Rákay »Fake News« Philip hazugságaival ellentétben sokkal több támogatónk volt, január óta összességében az Action for Democracy teljes tevékenységét tekintve többezres nagyságrendű” – írta a harmadik állításról Korányi.

„A nagy leleplezésként tálalt screenshot a több százból egyetlen kampány egy kiragadott pillanatban való állapotát mutatja csak, semmit nem mond az összképről.”

Korányi kérdésünkre azt állította, hogy a videóban bemutatott felület csak egyike volt az adománygyűjtő oldalaknak, amiket a fundraising kampány során használtak. Az Action for Democracy honlapja mellett az ActBlue és az Action Network felületén, valamint magyartavasz.hu nevű nyugat-európai diaszpórát célzó magyar nyelvű oldalon keresztül is sokan iratkoztak fel és küldtek adományt. A szervezet direktben ért el támogatókat emailben és a közösségi médián keresztül, többen pedig a banki átutalást választották. Volt olyan nap februárban, amikor több százan küldtek támogatást az Action for Democracynak, így Korányi szerint nem igaz, hogy csak 11 ember adta össze a 3 milliárd forintot, amit a szervezet Magyarországra juttatott.

Azon a ma is elérhető oldalon ugyanakkor valóban nem kell megadni útlevélszámot, amit Rákay mutatott a videóban. Korányi a Telexnek azt írta, hogy a magyar, útlevélszámot kérő donációs oldal a régi honlapon működött, és az már nem elérhető április óta. Azt ígérte, hogy a szervezet informatikusai előkeresik a tavaszi verziót, ám azt csak később tudja elküldeni, mert levelezésünkkor New Yorkban még hétvégi munkaszünet volt. Hozzátette ugyanakkor: nincs olyan törvényi előírás, amely alapján ellenőrizniük kellene a támogatók állampolgárságát. Ez csak egy extra gesztus volt a részükről, hogy megelőzzék a támadásokat, ami „hiú ábrándnak bizonyult” – fogalmazott Korányi Dávid.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!