Novák Katalin elfogadta Zelenszkij meghívóját, augusztusban Ukrajnába utazik

2023. július 15. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin köztársasági elnök elfogadta az ukrán kormány meghívását, és részt vesz a Krími Platform soron következő, augusztus 23-i találkozóján Kijevben – válaszolta a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága a Telex kérdésére.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar államfő újra személyesen találkozhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A Sándor-palota hozzátette, Novák Katalin a kijevi út előtt ellátogat Kárpátaljára, hogy az ottani magyarsággal ünnepelje augusztus 20-át, Szent István király ünnepét.

A Krími Platform egy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezésére életre hívott nemzetközi fórum, amelynek célja, hogy Ukrajna konzultációkat folytasson és egyeztessen partnereivel a Krím félsziget orosz annektálásáról, az orosz megszállás következményeiről, és arról, hogy miként lehetne ezt a megszállást megszüntetni. A Platform végső célja, hogy a félszigeten visszaállítsák az ukrán fennhatóságot.

A Platform hivatalosan 2021. augusztus 23-án, az első csúcstalálkozón indult útjára Kijevben. Az eseményen részt vett az akkori magyar köztársasági elnök, Áder János is, aki azt mondta, a magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért mi pontosan tudjuk, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója. Áder ezután azzal folytatta, hogy Magyarország kiáll a „rokon fájdalom”, valamint a nemzetközi jog iránti elkötelezettség okán Ukrajna szuverenitása, valamint területi integritása mellett.

A 2022-es Krími Platformon Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium energiaellátásért és biztonságpolitikáért felelős államtitkára képviselte Magyarországot. Sztáray akkor arról beszélt, hogy Magyarország Ukrajna melletti kiállása töretlen, és hogy Magyarország elsődleges célja a béke megteremtése.

Az új ukrán nagykövet kinevezése még várat magára

Az elmúlt időszakban több dolog is terhelte a magyar és az ukrán diplomáciai kapcsolatokat. Az egyik ilyen, hogy Novák Katalin köztársasági elnök március óta nem írta még alá az új budapesti ukrán nagykövet, a magyar származású kárpátaljai Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát. Amíg ez nem történik meg, addig az önkéntes katonaként szolgáló Sándor Fegyir, aki az Ungvári Nemzeti Egyetem tanára is egyben, nem tudja betölteni a hivatalát.

Az Index a héten arról írt a köztársasági elnökhöz közel álló diplomáciai forrásra hivatkozva, hogy Novák Katalin azért késlekedik aláírni az új ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát, mert Volodimir Zelenszkij hónapok óta nem veszi fel neki a telefont. „Tehát, ha Zelenszkij nem hajlandó felemelni a telefont a magyar államfőnek, akkor a magyar köztársasági elnök az előtte fekvő akták sorának végére helyezi az ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát” – mondta az Index forrása. Nováknak legkésőbb az augusztus 23-i Krími Platformon lesz lehetősége beszélni Zelenszkijjel.

A köztársasági elnök legutóbb 2022. november 26-án találkozott személyesen az ukrán elnökkel, amikor Lengyelországon keresztül Ukrajnába utazott Mateusz Morawiecki lengyel és Alexander De Croo belga miniszterelnök társaságában. A háború kezdete óta ez volt a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről az ukrán fővárosban. A korábbi ukrán-magyar diplomáciai kapcsolatfelvételekről ebben a cikkben írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!