Ukrajnába utazhat Novák Katalin, hogy Zelenszkijjel találkozzon

2022. november 25. – 18:35

Ukrajnába utazhat Novák Katalin, hogy Zelenszkijjel találkozzon
Fotó: Wojtek Radwianski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajnába utazhat Novák Katalin köztársasági elnök, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozzon, az Index információi szerint a köztársasági elnök pénteken már el is indult Ukrajnába, és Lengyelországon keresztül utazik majd. A háború kitörése óta ez lenne a legmagasabb szintű állami látogatás magyar részről.

Novák Katalin sajtósa a Telex kérdésére azt mondta:

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, hogy a köztársasági elnök Ukrajnába utazik.

Hozzátette: az elnök programjairól a kellő időben tájékoztatják a nyilvánosságot. Hogy ez várhatóan mikor történik meg, arra azt mondta: ha aktuális lesz.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti kormányinfón erősítette meg újságírói kérdésre, hogy lesz ukrajnai kormánylátogatás, de biztonsági okokra hivatkozva nem árult el részleteket erről. Gulyás azt is elmondta akkor, hogy más országok gyakorlatához hasonlóan csak utólag kommunikálnak majd a látogatásról.

Az Ukrajna elleni orosz támadás február 24-i kezdete óta járt a háború sújtotta országban Boris Johnson és Rishi Sunak brit kormányfő, a francia Emmanuel Macron, a német Olaf Scholz és az olasz Mario Draghi, illetve egy szintén közös út alkalmával Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke többször is találkozott Kijevben Zelenszkijjel. Magyarországról eddig nem látogatott vezető magyar politikus Kijevbe, se a kormányfő, se az államfő. A háború kilenc hónapja tart, ezen idő alatt csak két miniszter, egy államtitkár és a Magyar Honvédség parancsnoka tett hivatalos látogatást Ukrajnában.

Szijjártó a magyar-ukrán határig ment

Február 27-én, Ukrajna megtámadása után három nappal Szijjártó Péter külügyminiszter látogatott Ukrajnába, és Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával találkozott a magyar-ukrán határon fekvő Csap településen. Szijjártó itt azt mondta: Magyarország szerepet vállal az orosz–ukrán konfliktus miatt Kárpátalját is érintő humanitárius válság enyhítésében, ezért 68 ezer liter benzint, 32 ezer liter gázolajat juttattak el Kárpátaljára, hogy segítsék az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálat és a katasztrófaelhárítás működését.

Emellett a kormány az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve 28 tonna élelmiszert juttatott el Kárpátaljára, és a külügy újabb 1 millió euróval támogatta az Ökumenikus Segélyszervezetet a következő szállítmány összeállításában.

A Magyar Honvédség parancsnoka Mikolajivban, Odesszában és Harkivban járt

Július 8-án Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka egy katonai delegációval járt Ukrajnában. A delegáció meglátogatott több olyan helyszínt, ahol az ukránok szerint az oroszok háborús bűnöket követtek el, például Irpinyt és Borogyankát. Ezenkívül jártak még többek között Mikolajivban, Odesszában és Harkivban. A kijevi Nemzeti Történelmi Múzeumot is meglátogatták, ahol több szétlőtt orosz katonai felszerelést és járművet is kiállítottak.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy (napszemüvegben) a világ egykori legnagyobb repülőjének roncsainál – Fotó: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook
Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy (napszemüvegben) a világ egykori legnagyobb repülőjének roncsainál – Fotó: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Valerij Zsaluzsnij, az ukrán fegyveres erők vezetője a találkozóról azt írta: „Nagyra értékelem a magyar kollégámmal fenntartott szakmai és baráti kapcsolatokat, és elégedett vagyok az államaink közötti katonai együttműködés szintjével”.

Nagy István az ukrán gabonáról tárgyalt Lvivben

Július 14-én Nagy István agrárminiszter utazott a háborúban álló országba, ahol Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével egyeztetett az ukrán gabonaexport újraindításáról. Az ukrán kikötők orosz zárlata miatt ugyanis a felgyülemlett ukrán gabona nem tudott eljutni a piacokra, ami a világ egyes részein éhínséggel fenyegetett. Szijjártó Péter külügyminiszter már korábban felajánlotta, hogy a gabonát Magyarországon keresztül szállítsák. Az Agrárminisztérium akkori közleménye szerint ehhez fontos a vasút, az átrakodók és a tárolók fejlesztése, amit az Európai Unió is támogathat.

Ukrajna és Oroszország végül július végén egyezett meg Törökországgal és az ENSZ-szel az ukrán tengeri gabonaszállítás újraindításáról. A július végi megállapodás értelmében korlátozott formában ugyan, de újraindulhatott a háború óta teljesen leállt ukrán tengeri gabonaexport, az ukrán agrártermékek világpiacra jutása így enyhítheti a kialakulóban lévő világszintű élelmiszerválságot. Tengeri aknákon és egy kritikus isztambuli ellenőrzőponton keresztül, szoros megfigyelés mellett kell célba érniük a létfontosságú gabonát szállító hajóknak.

A külügy államtitkára Kijevben tárgyalt az oktatásról és a közlekedésről

Július 21-én Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára tárgyalt Kijevben oktatási, közlekedési és területfejlesztési kérdésekről. Magyar a hivatalos közlés szerint „minisztériumi vezetőkkel” találkozott, azaz Mikola Tocsickij külügyminiszter-helyettessel, Olekszij Skuratovval, az oktatási tárca európai integrációért felelős miniszterhelyettesével, Ihor Korhovijjal, a területfejlesztési minisztérium integrációs miniszterhelyettesével és Kirilo Timosenkóval, az elnöki iroda
helyettes vezetőjével. Itt is szóba került, hogy az ukrán gabona exportja érdekében növelni kell a záhony-csapi térségben a határ áteresztő-kapacitását.

A magyar külügyi tárca egy nappal korábbi közleményéből kiderül, hogy a magyar kormány iskolát és kórházat épít Bucsában. Magyar Levente beszámolója szerint az oktatás és a kisebbségi jogok területén is sikerült előrehaladást elérni a tárgyalásokon. Magyar Levente azt mondta: „A legelemibb igény most Ukrajnában a háborúval kapcsolatos szükségletek kielégítése, és ebben Magyarország ami segítséget meg tud adni, azt megadja a jövőben is.” Magyar találkozott az ukrán elnök külügyi főtanácsadójával, Ihor Zsovkvával, Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettessel, majd Epifanyij metropolitával, az ukrán ortodox egyház vezetőjével.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!