Varga Zs. András: Az Európai Bizottság törekvésének teljesítése a magyar igazságszolgáltatás megbénításához vezetne

2023. július 5. – 21:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Kúria elnöke, Varga Zs. András közleményben reagált az Európai Bizottság idei jogállamisági jelentésére. Ebben Magyarországgal kapcsolatban azt állapították meg, hogy az alsóbb szintű bíróságok tekintetében aggodalomra ad okot az ügyelosztás átláthatóságának hiánya.

Varga Zs. a Bizottságot és az Országos Bírói Tanácsot (OBT) is keményen bírálta, mert szerinte az Európai Unió fő végrehajtó szerve a Kúriával kapcsolatban „sajnálatosan, ellenőrzés nélkül átvette az OBT sértő és önkényes véleményét”.

A Kúria elnöke kritizálta az Európai Unió kérésére május elején elfogadott igazságügyi reformcsomagot is, ami többek között előírja az automatikus ügykiosztás kiterjesztését minden bíróságra.

„A Kúria tapasztalatai alapján kijelenthetem, hogy az Országos Bírói Tanács és az Európai Bizottság egybehangzó törekvésének teljesítése a magyar igazságszolgáltatás megbénításához vezetne”

– írta közleményében a Kúria elnöke. Hozzátette: a tapasztalatai azt mutatják, hogy „az ügyelosztás bürokratikus adminisztrálása jelentős, indokolatlanul sok időt és erőforrást von el az ügyek tényleges elbírálásától”.

Varga Zs. szerint az automatikus ügykiosztás kiterjesztése minden bíróságra megvalósíthatatlan, „ez akkor is így van, ha az OBT-nek a bíróságok működésére vonatkozó ismeretek hiányában megfogalmazott javaslatain alapul”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!