Egy sor újabb ajánlást kaphat Magyarország a legfrissebb jogállamisági jelentésben

2023. július 5. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Összhangban van az EP költségvetési ellenőrző bizottságának megállapításaival az a jogállamisági jelentés, amelynek szövegét várhatóan szerdán, előreláthatólag változtatások nélkül fogadja majd el az Európai Bizottság. A Népszava és a Politico által is megszerzett, jogállamisági helyzetről szóló éves értékelésben minden tagállamban minősítik az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupció ellen tett intézkedések hatékonyságát, a médiapluralizmust és a médiaszabadságot, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerét biztosítani hivatott független intézményeket.

A Magyarországról szóló összefoglalóban a Népszava információi szerint az írják, hogy az EB elismeri azokat a végrehajtott – egyébként a felfüggesztett pénzek felszabadításához is szükséges – reformokat, amikre 2022-ben tett javaslatokat a testület (ideértve az igazságügyi reformot, a Kúria elnökére vonatkozó szabályok kiigazítását is), de kifogásokat és azokkal összefüggésben újabb ajánlásokat is megfogalmaztak.

Az Európai Bizottság megállapítása szerint ugyanis a magas szintű korrupciós ügyekben folytatott nyomozások, büntetőeljárások nem elég eredményesek, és még fel kell mérni szerintük a nyilvános konzultációkra vonatkozó és szintén az EU nyomására elfogadott új szabályok gyakorlati hatását. Aggályokat fogalmaztak meg a sajtószabadsággal kapcsolatban is: nehezményezik, hogy még nem teremtették meg a médiaszabályozási hatóság és a közszolgálati média függetlenségét, és nem biztosítanak átlátható elosztást az állami hirdetésekből a média számára.

Szükséges lenne az EB szerint hatékony ellenőrzési rendszert létrehozni a vagyonnyilatkozatokra, és meg kellene reformálni a forgóajtókra vonatkozó szabályokat. Forgóajtó-jelenségnek azt nevezik, amikor adott ágazaton belül magas beosztású személyek állami, és ahhoz kapcsolódó magánszektor között forognak, váltanak munkahelyet. Úgy látják, hogy a kiszámíthatatlan szabályozási környezet és az elhúzódó rendeleti kormányzás aláássa a jogbiztonságot. Problémaként jelezték, hogy hiába vannak európai bírósági ítéletek, az állami hatóságok nem hajtják végre azokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!