Az ukránok szerint jelenleg nincs okuk levenni az OTP-t a háború támogatóinak listájáról

2023. július 4. – 15:39

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajnának jelenleg nincs oka arra, hogy az OTP Bankot levegyék a „háborús szponzori” listáról – mondta Olena Konoplia, az ukrán Országos Korrupciómegelőzési Ügynökség osztályvezetője az EUrologusnak.

Konoplia hozzátette, hogy a listát „az állami szankciópolitika végrehajtása során végzett analitikus tevékenység részeként, nyílt forrásokból származó információk alapján” állítják össze. Azt is elmondta, tervezik az OTP Bankkal kapcsolatos konzultációt a magyarokkal.

Még május 4-én jelent meg a hír, hogy a kijevi korrupciómegelőzési ügynökség szerint az OTP Bank oroszországi divíziója támogatja az Ukrajna elleni háborút, ezért azt a terrorizmus nemzetközi támogatójának nyilvánították. Kijev többek között azzal indokolta a döntését, hogy az orosz OTP-leányvállalat betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

Az ukránok nemcsak az OTP Bankot mint entitást, hanem annak 11 vezető tisztségviselőjét, például Csányi Sándor elnök-vezérigazgatót is erre a „szégyenlistára” helyezték. A listának gazdasági vagy jogi következménye egyébként nincsen, de az érintett cégek hírének nem tesz jót.

Az OTP válaszként jelezte, méltatlannak tartják, hogy az ukrán ügynökség „a háború nemzetközi szponzorai” közé sorolta a bankcsoportot. „Az OTP Bank elítél minden, szuverén ország elleni agressziót, így az Ukrajna ellen elkövetettet is, és elkötelezett az ukrajnai polgárok és az ország gazdaságának támogatásában. Ennek jegyében bankunk a folyamatos szolgáltatás és a hitelezési tevékenység fenntartása mellett (forintban) milliárdos nagyságrendű humanitárius támogatással segítette Ukrajnát, és több száz háborús menekültnek nyújtott tartós szállást és ellátást Magyarországon” – írták közleményükben.

Az OTP aztán azt is bejelentette, hogy az ügyben nem kérték a magyar vagy bármely más kormány közbenjárását, saját, politikamentes eszközeikkel próbálják meggyőzni az ukrán hatóságokat.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az OTP miatt az Oroszország elleni 11. szankciós csomag blokkolásáról is beszélt. Végül mégis jóváhagyta az intézkedéseket úgy, hogy szintén listázott görög cégek ügyében engedtek az ukránok, de a magyar követelésnek nem.

Szijjártó kedden, a magyar–jordán gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a magyar kormány mindaddig nem járul hozzá az ukrajnai fegyverszállítás további európai uniós finanszírozásához, amíg Kijev le nem veszi az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról. A miniszter felháborítónak, elfogadhatatlannak és botrányosnak minősítette, hogy az ukrán hatóságok felvették erre a listára a legnagyobb magyar bankot, ahol nagyjából hárommillió ember vezeti a számláját.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!