Az OTP az ukrán pénzek blokkolásáról: Nem egyeztettünk kormánytisztviselőkkel

2023. május 18. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter előbb csak azt mondta, hogy Magyarország „nagyon nehezen” tárgyal tovább az Ukrajnát segítő uniós támogatásokról, 500 millió euró az újabb tétel. A politikus szerdán egyértelműsítette: egyáltalán nem tárgyal. A blokkolás egyik indoka Szijjártó szerint az volt, hogy Ukrajna „a háború nemzetközi szponzorainak listájára helyezte a semmiféle jogszabályt nem megsértő OTP-t.”

Az RTL Híradó megkereste a legnagyobb hazai bankot, és arról érdeklődött, hogy kért-e a bank segítséget vagy közbenjárást a magyar kormánytól az ukrán Antikorrupciós Ügynökség döntésének megváltoztatásához, tárgyalt-e erről a kormánnyal és hogyan értékelik a magyar külügy döntését.

A bank azt írta vissza a csatorna érdeklődésére, hogy

az OTP Bank következetesen távol tartja magát a politikai témáktól, nem egyeztetett és nem is egyeztet (magyar vagy más) kormánytisztviselőkkel politikai kérdésekben. Az OTP Bank Ukrajnában saját, politikamentes eszközeivel igyekszik meggyőzni az NAZK-t (Ukrán Antikorrupciós Ügynökség) arról, hogy téves információkon alapul, és ezért indokolatlan az OTP Bankot a háborút támogatók listáján szerepeltetni.

A helyzet megoldását az Európai Unió igyekszik közvetíteni a két ország között a bank ügyében. Hétfőn Brüsszelben lesz az első forduló.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!