Az EU tagállamai hivatalosan is jóváhagyták a 11. szankciós csomagot

2023. június 23. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Tanácsa csütörtökön hivatalosan is elfogadta a 11. szankciós csomagot, amelyről a testület nagyköveti szinten pár napja állapodott meg. A büntetőintézkedésekről a tagállamokat képviselő testület egyhangúlag dönt, azaz a magyar kormány is átengedte, és rá is vonatkozik.

A Tanács részleteket is megosztott arról, mire bólintottak rá a tagállamok. Az intézkedések java a korábbi szankciókat érinti.

Létrehoznak egy szankciókerülés elleni eszközt. Ezzel EU-n kívüli országok felé korlátozhatják egyes termékek eladását vagy kivitelét, amelyek exportját Oroszországba már megtiltotta az EU. A tanácsi közlemény szerint az eszköz egy kivételes és végső esetre tartogatott lehetőség. Előbb megpróbálnának együttműködni az adott országgal, majd célzott intézkedéseket tennének. Csak rendszerszintű szankciókerülésnél nyúlnának az új eszközhöz, azaz inkább csak fenyegetésre tartogatja az EU, ha nem hatna a szép szó. A tagállamok egyhangúlag dönthetnek a bevetéséről.

Azt is megtiltják, hogy EU-n kívüli országok szellemi jogokat adjanak át az oroszoknak, hogy maguk gyárthassanak le különféle eszközöket. Azok a hajók sem köthetnek ki többé uniós kikötőkben, amelyekről gyanítják, hogy az oroszok tengeren töltöttek át beléjük olajat az ársapka megkerülésére.

Emellett több, már meglévő szankción pontosítottak, terjesztettek ki, kivételeket adtak vagy hosszabbítottak meg. Így például a luxusautók mellett már elektromos és hibrid járműveket vagy nagyobb lökettérfogatú használt autókat, valamint különféle elektronikai termékeket sem lehet Oroszországba vinni.

Lejár a német és lengyel olajimport-kivétel, amit nem hosszabbítanak meg – azt viszont a közlemény nem teszi hozzá, hogy a két ország már önként leállt az orosz olaj behozatalával.

Felvettek 87 új személyt vagy céget is az orosz inváziót támogatók listájára. Az csak a tanácsi döntést üdvözlő európai bizottsági közleményből derül ki, hogy orosz és iráni tagok mellé kínaiak, üzbégek, szírek, örmények és emirátusiak csatlakoztak. Nekik szigorúbb exportszabályokkal kell szembenézniük a civil mellett akár katonai célra is felhasználható termékeknél. Emellett több mint száz személyt, céget és szervezetet adtak hozzá a szankciós listához, ami az uniós vagyonuk befagyasztásával jár.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter korábban arról beszélt: a kormány addig nem engedi át a csomagot, amíg Ukrajna „háborús szponzornak” tartja az OTP-t. A magyar bank jelenleg is szerepel a lista honlapján. A Válasz Online szerint a kormány belerakatta a szövegbe, hogy az orosz Metrovagonmas továbbra is karbantarthatja a 3-as metró orosz szerelvényeit, és ehhez nagy értékű eszközöket exportálhat Magyarországra, így talán ezért cserébe nem kellett teljesíteni az OTP-s feltételt.

A korábbi hírek alapján a görögök is le akarták szedetni öt hajózási vállalatukat a listáról. Ezek az OTP-vel szemben „felfüggesztett” állapotúként, az indoklás kihomályosításával szerepelnek a honlapon, amíg az oldal szerint kétoldalúan egyeztetnek az Európai Bizottság részvételével.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!