Válasz Online: A kormány kiszedette a 3-as metrót karbantartó orosz céget az új szankciós csomagból

2023. június 23. – 06:03

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a tagállamok elfogadták az Oroszország elleni 11. szankciós csomagot, amihez a magyar kormány is hozzájárult. Az új szankciós határozat még nem nyilvános, de a Válasz Online brüsszeli forrásoktól úgy értesült, a magyar kormánynak sikerült egy újabb felmentést kiharcolnia.

A szövegbe bekerült, hogy a 3-as metró orosz szerelvényeinek karbantartását a Metrovagonmas orosz vállalat továbbra is elvégezheti, és ehhez nagy értékű eszközöket exportálhat Magyarországra – írja a lap.

A BKV már tavaly márciusban szembesült azzal, hogy hiába vállaltak 30 év garanciát az oroszok a 3-as metró szerelvényeire, ennek érvényesítését rögtön a háború utáni első szankciós kör ellehetetlenítette. Akkor felmerült, hogy a BKV lehív 10 milliárd forintot a Metrovagonmastól, és ezzel felmondják a javításokról szóló szerződést, de ettől még nem oldódott volna meg a probléma, hogy honnan lesz alkatrész a csak Oroszországban gyártott szerelvényekhez.

Most ez megoldódott, hiszen a 3-as metró kivételt kapott a szankciók alól. Elképzelhető, hogy a kormány ezért szavazta meg a csomagot, annak ellenére, hogy az OTP-t az ukrán korrupcióellenes hatóság nem vette le az oroszokat támogató cégek szégyenlistájáról. Márpedig Szijjártó Péter külügyminiszter korábban azt mondta, amíg nem veszik le a listáról a bankot, addig Budapest vétózza a 11. szankciós csomagot.

A lap brüsszeli információi szerint a magyar kormány ugyanakkor jelezte, egy függőben lévő, félmilliárd eurós fegyvervásárlási támogatást továbbra sem enged át, amíg az OTP a listán van.

A Népszava cikke szerint a Metrovagonmas által meglehetősen rossz minőségben újragyártott metrókocsik közül minden negyedik üzemképtelen volt februárban. Akkoriban sorozathiba, durva rozsdásodás, illetve nagy karbantartási igény miatt egyre több kocsit kellett átmenetileg kivonni a forgalomból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!