Az EU megállapodott az orosz olajra kivetett ársapkáról

2022. december 2. – 20:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz, jelentette be Andrzej Sadoś, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.

A Politico EU-s diplomáciai forrásaira hivatkozva azt írta, hogy azután sikerült megegyezni, hogy az eredetileg ennél alacsonyabb olajársapka, vagyis szigorúbb határérték mellett érvelő lengyelek is engedtek. „Lengyelország elfogadta az Európai Unió által javasolt, a tengeri úton szállított orosz nyersolaj 60 dolláros hordónkénti felső árkorlátozását” – idézte a nagykövetet a TVP lengyel közszolgálati hírtelevízió Twitter-üzenetében.

A források szerint az uniós nagykövetek pénteki tanácskozásán létrejött megállapodással az Európai Unió csatlakozik a Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7 csoport által szorgalmazott javaslathoz. A hét nagy fejlett gazdaságot tömörítő G7 és az EU október elején állapodott meg egy közös ársapka bevezetéséről az orosz olajra nézve.

Az Euronews azt írja, hogy az árplafon célja az volt, hogy az orosz kőolaj továbbra is eljuthasson olyan országokba, mint India és Kína – és ezzel ne álljon elő a nyersolaj árának megugrását előidéző hiány –, de a Kreml jóval alacsonyabb hasznot tudjon szerezni belőle.

A pénteki megállapodás értelmében az Európai Unióban honos vállalatoknak megtiltják, hogy biztosítási és hajózási szolgáltatásokat nyújtsanak az orosz olajexporthoz a hordónkénti 60 dolláros árnál drágább olajügyletek esetében.

Az árszintet kéthavonta felülvizsgálják. A Reuters forrásaira és az általa látott dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy az olajársapka felső határa mindig legalább 5 százalékkal lenne alacsonyabb az orosz olaj világpiaci áránál. Az Európai Bizottság és a G7 eredetileg 70 dolláros ársapkát javasolt, ezt vitték aztán lejjebb a tárgyalások során.

A lengyel hozzájárulás lehetővé teszi az EU számára, hogy előrehaladjon a javaslat jóváhagyásával. Az intézkedést már ezen a hétvégén hivatalossá tehetik, mondta az MTI szerint Sadoś. Uniós diplomaták tájékoztatása szerint az EU és a G7-csoport hivatalos bejelentése vasárnapra várható, mielőtt december 5-én életbe lép az orosz olajimport túlnyomó többségére vonatkozó EU-embargó.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren azt írta, hogy a G7 tagjaival és másokkal egyeztetett olajárplafonról szóló uniós megállapodás jelentősen csökkenteni fogja Oroszország bevételeit. Rövid videóüzenetében hangsúlyozta, az ársapka célja az is, hogy megtámogassa az uniós szankciókat, segítsen stabilizálni a globális energiaárakat és energiapiacokat, valamint segítse a feltörekvő országokat azáltal, hogy lehetővé teszi az európai kereskedőknek és szállítóknak az orosz nyersolaj biztosítását a felső határ alatti, korlátozott áron.

A nagykövetek abban is megállapodtak, hogy a hétvégén újabb tárgyalási fordulót indítanak Oroszországgal szembeni további uniós szankciók meghozataláról azzal a céllal, hogy új korlátozásokat vezessenek be az orosz gazdaságra és a kulcsfontosságú orosz tisztségviselőkre vonatkozóan.

Az Európai Bizottság szeptember végén tett javaslatot az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciócsomagra, amivel az EU megtiltja a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes vegyi anyagok kivitelét Oroszországba, számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára, valamint megtiltja az uniós állampolgárok számára, hogy orosz állami vállalatok vezető testületében szerepet vállaljanak. A csomag meghatározza az orosz kőolaj árának felső határát is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon jelentette be a döntést, amit Magyarország is megszavazott. A kormányülésre induló külügyminiszter a posztjában azt írta, elérték, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód és mentességet kapjanak a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!