Magyarország nem vétózta meg az Oroszország elleni újabb szankciókat

2023. június 21. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU soros elnökségét ellátó svéd kormány bejelentette, hogy az EU-hoz akkreditált nagykövetek megállapodtak az Oroszország elleni 11. szankciócsomagról, írja a Hvg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének Twitter-posztjára hivatkozva. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország nem vétózott a csomag ellen. Ez annak fényében lehet meglepő, hogy Magyarország korábban azt kommunikálta: vétózni fog, ha az ukránok továbbra is a háború szponzoraként emlegetik az OTP-t.

Az ügy előzménye, hogy mikor Orbán Viktor miniszterelnök John Micklethwaittel, a Bloomberg főszerkesztőjével beszélgetett, szóba került, hogy Ukrajnában korlátozzák az OTP bank működését. Erre a magyar miniszterelnök úgy reagált: „Ha szükségetek van a pénzünkre, tanúsítsatok tiszteletet, és ne szankcionáljátok a vállalatainkat!”

A háborút a beszélgetésben Orbán „diplomáciai kudarcnak nevezte”, és megismételte sokat hangoztatott álláspontját, miszerint tűzszünetre van szükség, majd el kell kezdeni az „új európai biztonsági rendszer” tárgyalását. Szijjártó Péter pedig korábban bejelentette: amíg Ukrajna nem veszi le a háború nemzetközi szponzorainak listájáról az OTP-t, addig Magyarország „nagyon nehezen tárgyal” további Ukrajnának nyújtott pénzügyi-gazdasági támogatásról.

Amióta Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát, az EU 10 szankciócsomagot fogadott el orosz magánszemélyek és vállalatok ellen, ezek mind gazdasági károkat okoznak az országnak, és megnehezítik a háború finanszírozását. Az új szabályok meggátolják, hogy Oroszország a szankciókat megkerülve, más országokon keresztül jusson hozzá olyan eszközökhöz, amelyek segítenék őt a háborúban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!