Egy évvel az augusztus 20-i tűzijátékbotrány után új elnököt neveztek ki az Országos Meteorológiai Szolgálat élére

2023. július 4. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

Szanka Gábor lesz az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője – erősítette meg a Telex információját az Energiaügyi Minisztérium.

Forrásaink szerint az új vezető érkezését egy állománygyűlésen jelentette be az OMSZ dolgozóinak Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára és Keszthelyi Nikoletta, a tárca környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Arról is beszéltek, hogy a jövőben nagyobb átalakítás várható az OMSZ-nél.

A tervezett átalakításról és Szanka Gábor kinevezéséről megkérdeztük az Energiaügyi Minisztériumot, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Kerestük az OMSZ-t is, ahonnan későbbre ígértek választ.

Frissítés 15:30: Délután a minisztérium közleményben erősítette meg a Telex információját. Lantos Csaba energiaügyi miniszter július elsejétől Szanka Gábort nevezte ki az OMSZ vezetőjének. Azt írták, az OMSZ-nek megkerülhetetlen szerepe és feladata van az energiasemlegességi törekvések, valamint a fosszilis alapúról áram alapúra átálló energiatermelésben az időjárásfüggő megújuló energiák támogatásában, ezért a jövőben a szervezet tevékenysége tudományos és klímakutatási feladatokkal bővül. „A kormány célja, hogy az OMSZ olyan korszerű és versenyképes szervezetté váljon, amely a dinamikusan változó kapacitásigényekhez igazodó struktúrájával megfelel az állam és az ügyfelek (energiaszektor, közlekedés, agrárium) által támasztott elvárásoknak” – áll a minisztérium közleményében.

Szanka Gábor a LinkedIn-profilja alapján 49 éves közgazdász, a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Corvinuson és a CEU-n is szerzett diplomát, eddig főleg multinacionális cégeknél dolgozott pénzügyi, infokommunikációs és energetikai területen. A minisztérium közleménye szerint az új vezető elsődleges céljai közé tartozik, hogy az intézménynél fókuszba kerüljön a levegőtisztaság védelme és javuljon a meteorológiai előrejelzések pontossága, ami az időjáráshoz köthető eseményekre való felkészülésen túl a GDP növekedéséhez is hozzájárul a mezőgazdaságban, az energiaiparban, a közlekedésben és a turizmusban.

Tavaly nagy vihart kavart, hogy két nappal az elmaradt augusztus 20-i tűzijáték után kirúgta a kormány az OMSZ vezetését. Az OMSZ irányítási jogát gyakorló Palkovics László akkori technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Palkovics azzal indokolta a döntést, hogy nem velük akart együttműködni.

Utóbbi a Telexnek adott interjúban azt mondta, a kormányinfóból értesült „az állítólagos kompetenciahiányáról”. Bő egy hónappal később Horváth Gyulát visszavették a szolgálathoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!