Tablót kaptak a Kölcseyből kirúgott és a távozó tanárok

2023. július 2. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a kölcseys tanárok tablója – írta a Telexnek Palya Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium egykori tanára, akit akit azért rúgtak ki, mert polgári engedetlenségben vett részt. Vele együtt szerepel a tabló felső sorában Molnár Barbara, Ocskó Emese, Sallai Katalin és Törley Katalin, őket szintén azért bocsátották el, mert többször is felszólaltak az oktatás problémái ellen. A tabló alsó sorában további tizenegy tanár fotója látható, ők felmondtak, ezért nekik is a 2022/2023-as volt az utolsó tanév a Kölcseyben.

Palya Tamás a tablót a Facebookon is megosztotta, a kép mellé annyit írt: „Szomorú”.

A pedagógussztrájkról és az oktatás helyzetéről több cikkben is írtunk a Telexen, a Kölcseyből elbocsátott tanárok ősszel, a kirúgások idején interjút is adtak, ezt itt lehet visszanézni:

Legutóbb azzal foglalkoztunk, hogy valóban magániskolákba áramlanak-e a közoktatásból, több neves gimnáziumból is távozó tanárok. Ebben a cikkben azt néztük meg közelebbről, hogy miben más egy magániskola egy államihoz képest, és hányan távozhatnak még a közoktatásból, ha elfogadják a státusztörvényt. A parlament várhatóan jövő héten szavaz majd róla.

A pedagógusok státusztörvényét június 16-án rendkívüli ülésen tárgyalta az Országgyűlés, több mint 18 órán át tartott a vita. A kulturális bizottság fideszes többsége pár nappal később, június 22-én már elfogadta a törvényjavaslat végső verzióját, de az utolsó, döntő szót az Országgyűlés mondja ki. Az ellenzéki pártok több mint negyven módosító javaslatot nyújtottak be a javaslathoz, de ezeket egytől egyig leszavazták a bizottság kormánypárti tagjai.

A Belügyminisztérium március 2-án tette közzé a kormány honlapján a pedagógusok és a diákok által bosszútörvénynek nevezett státusztörvény tervezetét. A státusztörvény leglényegesebb pontja, hogy a jövőben megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni, további részleteket itt írtunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!