Vendéglátós teraszok foglalják el a járdát a Madách téren: senki sem tud semmit, mindenki hallgat

Legfontosabb

2023. június 29. – 15:06

Vendéglátós teraszok foglalják el a járdát a Madách téren: senki sem tud semmit, mindenki hallgat
A befoglalt Madách-kapu – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A közterületnek számító járdát teljesen elfoglalták, beépítették, és teraszok nőtték be a patinás belvárosi Madách-kapu alatti területet – tűnt fel a Telex olvasójának. Megpróbáltunk utánajárni, hogy alakulhatott ki ez a helyzet, de az ügyben az önkormányzat nem tartja illetékesnek magát, a kormányhivatal mélyen hallgat, a tulajdonosok pedig nem akarnak nyilatkozni.

Egyszerű történetnek indult, gyanús félhomályba burkolódzó sztori lett abból a felháborodott kérdésből, amivel egy olvasónk áprilisban kereste meg a Telexet:

„Ez így legális? Ajtókkal lezárni a járdát, a gyalogosok meg menjenek az úttestre?”

– szólt a kérdés, ami a főváros központja melletti Madách tér átjárójának beépítésére vonatkozott. Mint a fotósunk által a helyszínen készített képen is látszik, a Madách-kapu kétharmadát két vendéglátóipari egység lekerítette, és külső (kert)helyiségnek használja.

Bár a mostani helyzet nem új, a kérdés annyit megért, hogy utánanézzünk, mennyire legális ez az állapot. Miután kiderítettük, hogy az érintett terület az erzsébetvárosi önkormányzathoz tartozik, megkérdeztük, mit tudnak róla.

A válasz szerint a Madách tér 3. és 4. szám alatti épületeket összekötő épületrész alatti terület a kerületi szabályozási terv értelmében közhasználat céljára átadott terület, azonban az ingatlanon meglévő épületek műemléki védelem alatt állnak. Ezért az ügyben nem az önkormányzat, hanem a budapesti főispán illetékes.

Titokzatos eljárás indult

Annyit azért még megtudtunk, hogy az önkormányzat nyilvántartása szerint „az ideiglenesen létesített vendéglátó teraszok ügyében a hatáskörrel rendelkező Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Örökségvédelmi Osztálya indított eljárást”.

Két szálon próbáltuk felgöngyölíteni innentől az ügyet: április 28-án hivatalosan megkérdeztük a fővárosi kormányhivatalt, hogy hol tart az ügyben indított eljárás, született-e ennek valamilyen eredménye, másfelől a helyszínen kerestük a vendéglátó egységek főnökeit.

A kormányhivatal sajtóosztálya először villámgyorsan válaszolt, jelezve, hogy a mellékelt fotók lemaradtak, aztán miután ezeket pótoltuk, elnémult.

Az eltelt két hónap alatt háromszor kérdeztünk rá emailen, mikor válaszolnak. Ezek mind válasz nélkül maradtak. Telefonon is többször próbálkoztunk. Az első esetben még sikerült annyit kipréselni, hogy „folyamatban van a válasz”, aztán már fel se vették a kagylót.

A helyszínen mindkét vendéglőben szívélyesen fogadtak, az üzletvezető-helyettesek azonban nagy sajnálatukra nem tudtak segíteni, nem ismervén a teraszengedély részleteit. Végül az egyik tulajdonost is sikerült megtalálni, ám ő nem akart nyilatkozni.

Két hónapja várjuk a választ

Újra a kormányhivatalba fektettük minden reményünket, de mint kiderült: hiú remény volt. Legutóbb júniusban próbálkoztunk a sajtóosztályon, mindhiába. Nem tudni, hogy az egész iroda nyaral, esetleg 60 napos ebédszünetét tartja. Így most olvasóinknak meg kell elégedniük azzal, hogy az ügy egyes részletei misztikus homályban maradnak.

Nem ez az első eset, hogy az ügyben elvileg tájékoztatási kötelességgel terhelt kormányhivatal sajtóosztálya néma marad: a szlovák vlogger által leleplezett, lehúzós pesti bár ügyében küldött kérdéseinkre 2022. augusztus, a védett természeti területen álló Apáthy-szikla melletti építkezés témájában jelzett érdeklődésünkre 2022. április, a New York kávéház műemléki belső átalakítása ügyében feltett kérdéseinkre pedig 2022. január óta nem kaptunk választ. Viszont azt megígérhetjük, hogy követni fogjuk az eseményeket, ha megjön a válasz, vagy további infó fut be.

Utolsó szalmaszálként még az épület tulajdonosába kapaszkodunk. A Madách tér 3–4. szám alatt, a vendéglátó helyiségek fölött egy 115 szobás, exkluzív 4 csillagos szálloda, az Arcadia Hotel működik 2014 óta. Az épület használatára hosszú távú bérleti szerződést kötöttek a tulajdonos BIF Budapesti Ingatlan Nyrt.-vel. Levélben kerestük a céget, hogy van-e információja a helyzetről, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Mint arról korábban beszámoltunk, a BIF Nyrt. főrészvényese 64,4 százalékos tulajdonrésszel a Pió-21 Kft., ami 100 százalékban Schmidt Mária és gyerekei tulajdonában van. A Pió-21 Kft.-ben Schmidt Máriáé a cég kétharmada, a két gyerekének, Ungár Annának és az LMP-s Ungár Péternek pedig egyhatod-egyhatod tulajdonrésze van. A cég tavaly 5 milliárdos osztalékot fizetett.

A Madách-kapu egy másik szögből – Fotó: Huszti István / Telex
A Madách-kapu egy másik szögből – Fotó: Huszti István / Telex

A Madách teret körülvevő Madách-házakat, valamint az udvar hatalmas, íves kapuját 1937-ben kezdték el építeni Walder Gyula és Árkay Aladár tervei alapján. Az eredeti elképzelés szerint a kapun keresztül egy sétány épült volna ki a Kiskörúttól a Nagykörút irányába, ám az út torzó maradt: a teljes Madách sugárút (másik nevén Madách sétány) terveit elsodorta a második világháború. Ennek ellenére a Madách tér a Madách-kapuval máig hangsúlyos része a belvárosnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!