Schmidt Mária több mint kétmilliárd, Ungár Péter 530 millió forint osztalékot kap a családi cégükből

2022. április 29. – 19:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Schmidt Mária családja által tulajdonolt Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) pénteki közgyűlése jóváhagyta a részvényenként 20 forint osztalék kifizetését – írja az MTI a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett jegyzőkönyv alapján.

A közgyűlés döntése értelmében a mintegy 5 milliárd forintnyi osztalékot az osztalékként kifizethető szabad eredmény és eredménytartalék terhére teljesíti a cég. A BIF Nyrt. főrészvényese 64,4 százalékos tulajdonrésszel a Pió-21 Kft., ami 100 százalékban Schmidt Mária és gyerekei tulajdonában van. A Pió-21 Kft.-ben Schmidt Máriáé a cég kétharmada, a két gyerekének, Ungár Annának és az LMP-s Ungár Péternek pedig egyhatod-egyhatod tulajdonrésze van – írja az Mfor.hu.

Így az 5 milliárdos osztalékból Schmidt Mária 2,1 milliárd forintot, míg Ungár Péter 530 millió forintot kap.

Az osztalékot a beszámoló elfogadását követő 30 kereskedési napon belül fizetik ki, a részletes feltételeket és menetrendet május 10-ig teszik közzé. A BIF 2020-ra nem fizetett osztalékot.

A közgyűlés elfogadta a cég nemzetközi pénzügyi beszámolási szabvány (IFRS) szerint készített 2021. évi auditált mérlegét is.

Ez alapján a BIF 8,171 milliárd forint mérleg szerinti eredményt ért el 2021-ben.

A cég éves konszolidált jelentése szerint befektetési célú ingatlanainak értéke 2021-ben 52 milliárd forintról 63 milliárd forint fölé emelkedett, az anyavállalatra jutó saját tőke értéke 42 milliárd forintról 50,5 milliárd forintra nőtt. Az ingatlanok bérbeadásával, hasznosításával és kereskedelmével foglalkozó BIF valamennyi ingatlana Budapesten található, többségében irodaház és emlékmű jellegű hotel.

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatótanácsot saját részvény vásárlására, a közgyűlést követő 18 hónapban, 2023. október 29-ig. A saját részvények maximális értéke az alaptőke 25 százalékáig terjedhet, és a részvényenkénti ellenérték minimum 1 forint, a legmagasabb ár pedig az ügyletkötés időpontját megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárának 150 százaléka lehet.

Igazgatótanácsi tagokat is választottak; Ungár Annát, Berecz Kristófot, Hárshegyi Frigyes Györgyöt, Tzetkov Juliánt, Vaszily Miklóst öt évre nevezték ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!