Nyomozás indulhat a szlovák vlogger által leleplezett, lehúzós pesti bár ügyében

2022. augusztus 26. – 14:09

frissítve

Nyomozás indulhat a szlovák vlogger által leleplezett, lehúzós pesti bár ügyében
Csalásokra figyelmeztető matrica a Hajós utcai bár kirakatán 2022. augusztus 25-én – Fotó: Németh Sz.Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Feljelentéskiegészítés után csalás miatt indíthat nyomozást a rendőrség annak a Hajós utcai bárnak az ügyében, amelyet a napokban egy népszerű szlovák vlogger leplezett le – derül ki a BRFK-nak a Telex kérdésére küldött válaszából. A terézvárosi önkormányzat két hatóságnál is bejelentést tett: a fogyasztóvédelmi hatóságnál tisztességtelen árképzés miatt, a NAV-nál pedig azért, mert a bárban nem lehetett kártyával fizetni. A VI. kerületi rendészek jelentése szerint a hely napok óta zárva van.

A VI. kerületi rendőrkapitányság csalás vétség miatt a feljelentés kiegészítését rendelte el a Hajós utcai bár ügyében, ami a napokban egy szlovák youtuber videójának köszönhetően került reflektorfénybe – válaszolta a Telex kérdésére a BRFK sajtóosztálya.

Soproni Tamás terézvárosi polgármester azt közölte lapunkkal, hogy a kerületi rendészek többször is jártak az elmúlt napokban a Hajós utcai kávézónál, de a leleplező videó megjelenése után egyszer sem találták nyitva. Talán megijedhetett a vendéglátóhely üzemeltetője a botránytól, tette hozzá.

Megkerestük a cégadatbázis alapján a Hajós utcai kávézó üzemeltetőjét (aki látható a videóban is), de telefonon nem elérhető, emailen pedig még nem válaszolt kérdéseinkre, hogy ő hogyan látja a történteket, és hogyan érintette az üzletet a videó megjelenése.

Mindenesetre nem csak a rendőrségi nyomozás miatt kell aggódnia, ugyanis a polgármester elmondása szerint a terézvárosi önkormányzat bejelentést tett a NAV-nál a kártyás fizetés lehetőségének elmaradása, valamint a fogyasztóvédelmi hatóságnál tisztességtelen árképzés miatt. Igaz, az étlapon (a videó szerint) tényleg ott van, hogy mennyi a pálinka, de az a vlogger szerint nemzetközi összehasonlításban is extrémen túlárazott.

Az ügy előzménye, hogy a napokban egy videót tett közzé egy PPPeter nevű szlovák vlogger, aki egyébként több mint 800 ezer követővel rendelkező csatornáján osztja meg leleplező videóit. A vlogger egyik kedvelt témája, hogy a legrosszabb hírű vendéglátóhelyekre látogat el rejtett kamerával, és megpróbálja dokumentálni a lehúzást. Így tett legutóbb is a Tripadvisor nevű turisztikai oldalról kiválasztott, legrosszabb értékelésű Hajós utcai bár esetében. (Budapesten egyébként először járt a videós.)

A videóban két nő a Hajós utcában leszólítja, majd elvezeti őket a nevezetes bárba, ahol közösen fogyasztanak. A számla végül tényleg igen magas lesz, ráadásul készpénzzel kell kiegyenlíteniük: 12 feles (pálinka), 2 kisüveges pezsgő és 2 dobozos kóla átszámítva mintegy 86 ezer forintba kerül. Ez még a budapesti éjszakai élet áraihoz képest is soknak számít. A videóban az is látszik, hogy csak készpénzes fizetést fogadnak el az üzletben, ezért el is kísérik a vloggert és társát a legközelebbi bankautomatához.

Íme, a videó, ami négy nap alatt több mint 300 ezres nézettséget ért el:

Faix Csaba, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója videóban reagált az esetre, és figyelmeztető matricacsíkot ragasztott fel az üzlet kirakatüvegére.

A videóban Faix Csaba elmondja, hogy Budapest kétségtelenül Európa egyik legcsodálatosabb városa, ahová látogatók milliói vágynak évente. Azt azonban mindannyian tudjuk, hogy a világon mindenhol, ahol vannak turisták, sajnos akadnak olyan csalók is, akik a gyanútlan, az országot nem ismerő külföldieket próbálják becsapni.

Faix ezután köszönet mond PPPeternek, aki leleplezte a turistákat átverő budapesti bárt. Hozzáteszi: Budapesten számos nagyszerű kocsma és kávézó várja a látogatókat. Mielőtt azonban belépne valaki egy konkrét helyre, javasolja, hogy ellenőrizzék a Tripadvisoron található megjegyzéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!