Átalakítanák a New York Palota belsejét, az eredeti tervező kiborult az új, „nihilista IKEA-dizájntól”

Legfontosabb

2022. január 21. – 12:54

Átalakítanák a New York Palota belsejét, az eredeti tervező kiborult az új, „nihilista IKEA-dizájntól”
A veszélyben forgó recepció az aranymozaikos háttérrel és az aranyozott kupolabelsővel – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Felháborítónak és a műemléki értéket sértőnek tartja a New York Palota belső átalakítási terveit az épületkomplexum 2006-os rekonstrukciójának felelős tervezője. A tervek szerint a luxusszálloda új tulajdonosa elbontaná például a különleges minőségű, aranymozaikkal és aranyozott belső kupolával díszített recepciót, paravánfalakkal takarná le a hármas liftcsoportot.

„Az átalakítási tervekről akkor szereztem tudomást, amikor – mint a 2006-os rekonstrukció tervezője – kézhez kaptam a fővárosi kormányhivatal engedélyező határozatát” – mondta lapunknak Benyó László építész, aki a 2006-os műemléki felújítás óta az első két tulajdonossal folyamatosan együttműködve kísérte az épület sorsát mint felelős tervező és felelős műszaki vezető. A szállodának 2020-ban új tulajdonosa lett, aki egy másik építésszel nemrég elkészíttette a belső átalakítás terveit.

Benyó László szerint „a szörnyűségek kicsiny boltjának megvalósítása elkezdődött”, legalábbis amikor helyszíni szemlét tartott a szállodában, azt tapasztalta, hogy az exkluzív, kőintarziás padlóburkolattal harmonizáló iparművészeti bútorzatot kidobták, és rendetlenül szétszórt, kommersz, „bútoráruházi” garnitúrákra cserélték le.

Az építész még jobban elszörnyedt, amikor meglátta a további terveket.

„A különleges minőségű, modern, csak gyengéd célzással (az aranymozaikkal és aranyozott belső kupolával) a Hauszmann-féle aranykort felidéző recepció elbontása egyszerűen felháborító, nem is beszélve a helyette elképzelt, teljesen primitív, sematikus kialakításról és a szörnyű bútorokról, háttérről”

– mondta lapunknak Benyó László.

Az építész teljesen nonszensznek tartja a recepció előtti folyosó, valamint „a ritkaságszámba menő szépségű hármas liftcsoport borzasztó paravánfalakkal történő eltakarását” is. A fehér teremben a muránói üvegcsillárokra helyezett „textil árnyékoló” Benyó szerint maga a színtiszta giccs.

Ilyen lenne az aranyrecepciót leváltó új vendégfogadó pult a szállodabelső új tervén – Forrás: Benyó László jóvoltából
Ilyen lenne az aranyrecepciót leváltó új vendégfogadó pult a szállodabelső új tervén – Forrás: Benyó László jóvoltából

Az építész szerint egy műemléki rekonstrukció lényege, hogy a védendő elemek eredeti állapotukban, restaurálva legyenek megújítva, de a hozzáadott új (belsőépítészeti) elemek is elérjék az egész mű kvalitását. Benyó elmondása szerint felelős tervezőként a 2006-os felújításakor a legkiválóbb magyar iparművészekkel és olasz belsőépítészekkel (Maurizio Papiri, Simone Micheli, Adam D. Tihany, Massimo Iosa Ghini) dolgozott, a rekonstrukció elnyerte a szakma és a közönség elismerését. A felújított New York Palota Europa Nostra-díjat és Budapest Építészeti Nívódíjat is kapott.

Az építész úgy véli, hogy az átalakítási tervek sértik az épület műemléki értékét, és a szerzői jogi törvény, valamint a Magyar Építész Kamara etikai szabályait áthágva, őt kikerülve próbálnak „egy teljesen idegen, nihilista, retró, kozmopolita, IKEA-szerű dizájnt” elérni. Ezért panaszában arra kérte a fővárosi kormányhivatal örökségvédelmi főosztályát, hogy a tavaly decemberben kiadott hatósági bizonyítványt vonja vissza, és a tervezési dokumentációt szakmaiatlanság miatt utasítsa el.

A kőintarzián szétszórtan elhelyezett új bútorok – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A kőintarzián szétszórtan elhelyezett új bútorok – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Megkerestük a New York Szálloda igazgatóját, Fazekas Tamást, aki a kérdéseinkre a következőket válaszolta: a felújítás kapcsán a nyertes pályázó felvette a kapcsolatot az eredeti tervezőkkel, köztük Benyó Lászlóval is, és bemutatta nekik a kisebb belsőépítészeti változások részletes dokumentációját.

Fazekas Tamás szerint az átalakítás lényege, hogy a jelenlegi igényeknek megfelelően felújítják az olasz belsőépítész által tervezett recepciós pultot. Véleménye szerint a tervezett belsőépítészeti átalakítások nem érintenek védett belső örökségi elemeket, és nem változtatják meg az általános belső megjelenést. Hozzátette, hogy a tervezése során figyelembe vették a műemlékvédelmi szempontokat, a fővárosi kormányhivatal pedig mint illetékes hatóság jóváhagyta a tervezett belsőépítészeti felújítási terveket.

Kerestük a fővárosi kormányhivatalt is az ügyben, de kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Az épület az 1800-as évek végén, Hauszmann Alajos terve alapján épült fel a New York Life Insurance Company amerikai biztosítótársaság székházaként. Alapvetően irodaház volt, de bérlakásokat is terveztek bele, a földszinten pedig a kávéház működött. A neobarokk hatású székházat a New York Kávéház tette emblematikussá. 2001-ben dőlt el, hogy az épületből szálloda lesz, ekkor vásárolta meg ugyanis a luxushoteleket üzemeltető olaszországi Boscolo-csoport.

A Boscolo családnak később pénzügyi zavarai támadtak, így az ingatlan 2016-ban a Värde Partners amerikai befektetési csoport kezébe került és Dedica Anthology Hotels márkanév alatt üzemelt tovább. 2020 januárjában a Värde Partners továbbadta a portfóliót a francia Covivio-csoport szálloda üzletágának, akik a spanyol NH Hotels Groupot bízták meg a szállodák üzemeltetésével. Az NH Hotels 2020. június 1-jétől Anantara márkanévre nevezte át a szállodát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!