Orbán Viktor egykori gimnáziuma is komoly tanárhiánnyal küzd

2023. június 20. – 18:41

Másolás

Vágólapra másolva

A jelek szerint Orbán Viktor egykori iskoláját is komolyan érinti a tanárhiány, legalábbis abból kiindulva, hogy a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium hétfőn este közzétett posztjában hat különböző tárgy oktatására keres tanárt.

A gimnáziumba a következő tanév kezdetétől keresnek határozatlan időre magyar nyelv és irodalom, matematika, fizika, kémia, biológiai és informatikai szakos tanárokat, és ráadásként egy iskolapszichológust is. Emellett az általános iskolájukba is keresnek két tanítót, és egy technika/bármely, illetve egy matematika/bármely szakos tanárt.

Ha nem lesz jelentkező, a reáltárgyak oktatása alighanem akadályokba fog ütközni szeptember 1-jétől, és bár ezt nem tudni, hogy azért keresnek-e új tanárokat, mert a korábbiak felmondtak, ez a forgatókönyv egyáltalán nem lenne meglepő. Egy budakalászi iskolában például a pályaelhagyó tanárok is tablót készítettek maguknak, ezen úgy is tizenegyen szerepelnek, hogy volt, aki nem akart rákerülni.

A háttérben alighanem az elmúlt időszakban sokat emlegetett státusztörvény áll, erről – és arról, miért kapta a bosszútörvény elnevezést a törvényt ellenzőktől – itt olvashat bővebben. A törvénytervezet kritikusai szerint a kormányt a közalkalmazotti jogviszony megvonásával, a sztrájkot ellehetetlenítő intézkedésekkel, a véleménynyilvánítás tilalmával csak a bosszú szándéka vezérli.

Legutóbb pénteken a Kossuth téren tüntettek ellene, párhuzamosan az elfogadásáról szóló parlamenti vitával. Egy tanár a tüntetésen jelentette be, hogy 31 évnyi tanítás után otthagyja a munkahelyét. A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a kormány nem készül arra, hogy tömegesen hagynák el a pedagógusok a pályát, ha elfogadják a státusztörvényt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!