Terheléses támadás érte a hvg.hu-t és a Nyugat.hu-t

2023. június 11. – 17:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex mellett több más független médiumot is terheléses támadás ért a napokban. „A HVG szerverei péntek délután óta hullámokban érkező támadás alatt vannak” – áll a hvg.hu és hvg360 közleményében. Azt írják, a védekezés részeként az olvasók egy-egy köre olykor nem fér hozzá az oldalhoz.

Folyamatosan blokkolni próbálják a Nyugat.hu működését is.

„Az eddigi támadásokhoz képest új motívum, hogy szervereinket főleg nem az Egyesült Államokban és Ázsiában lévő – valószínűleg szintén feltört – szerverekről támadják, hanem az EU-n belülről, Németországból”

- írják a Nyugat.hu oldalán.

A Media1 cikke szerint a napokban kibertámadás érte a Mérce.hu és Media1.hu szervereit is. „Portálunkat körülbelül másfél hónapja rövid kihagyásokkal újra és újra támadás alá veszik a bűnözők” – áll a cikkben.

Idén áprilisban már tucatnyi ellenzéki és független online magyar médiaterméket ért sorozatos túlterheléses támadás, többek között a 444 és a HVG is leállt. Az eset után a pécsi önkormányzati tulajdonú PécsMa.hu mutatta be lapunknak, hogy egy ilyen támadással a hekkerek milyen járulékos veszteséget tudnak okozni. Bő egy éve, 2022 márciusában egy napon érte terheléses támadás a Telex és a 444 oldalait – az eset akkori előzménye, hogy pár nappal korábban az Anonymous nemzetközi hekkercsoport több kormányközeli online portált is elérhetetlenné tett.

A magyarországi terheléses támadások helyzete a Freedom House 2022. októberi jelentésben is szerepelt: a szervezet által „részben szabad” kategóriába sorolt magyar internet helyzetével kapcsolatban a 2021. szeptemberi, előválasztási rendszert ért támadás példáját is felhozták.

Szombaton durva támadás érte a Telexet is, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!