Az egészségügyi államtitkár szerint csak 22 beteggel több jutott az ügyeletes János Kórházra

2023. június 8. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap délután és este egyedül látta el a budapesti Szent János Kórház gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyeletét Észak- és Közép-Magyarország területén, derült ki a kórház egyik gyermeksebészének nyilvános Facebook-posztjából. Ez 24 óra alatt 163 gyerek ellátását jelentette.

A Szent János Kórház elmondta, hogy az Országos Mentőszolgálat tavaly szeptemberben életbe lépett gyermeksebészeti és gyermek-traumatológiai ügyeleti rendjének megfelelően ők és a Maninger Jenő Országos Baleseti Központ voltak felelősek vasárnap reggel 8-tól hétfő reggel 8-ig az illetékes területek betegeinek ellátásáért, csakhogy a központnak informatikai problémái akadtak, így néhány órára, vasárnap 17:20-tól este 22:06-ig a Szent János Kórház egyedül maradt az ügyeletre. Ezalatt az azt megelőző heti betegszámhoz képest 22-vel több beteg ellátására volt szükség, a hiba elhárítása után pedig visszaállt a betegellátási rend.

Bár szó esett róla, hogy ha szükséges változtatnak az ügyeleti rendszeren, visszamenőlegesen elemzi ugyanis az Országos Kórházi Főigazgatóság a betegforgalmi adatokat, Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint minden jól működik, ilyen szituáció pedig bármikor máshol is előfordulhat. Az államtitkár Facebookon reagált a történtekre, szerinte a rendszert irányítók jól végzik a munkájukat, a sajtó pedig hangulatkeltéssel próbálkozik.

„Budapesten minden nap 2 nagy gyerektrauma-ellátó ügyel. Hetente 3 ügyelet jut mindegyikre. (Tavaly a gyerektrauma szakma javaslatára alakítottuk át a rendszert. Addig 3 centrum volt minden nap, de heti 5x volt ügyelet.) Ezekből az egyik néhány órára kiesett az ellátásból informatikai hiba miatt, ezért pár óráig a János Kórház vasárnap egyedül maradt a központi régióra. Ez nyilván terhet jelent, de hasonló a világon bárhol előfordul” – írta az államtitkár.

Takács Péter szerint a sajtó rendszerhibát talált egy vis major helyzetben, „rendszert szervezők – mentők, NNK, OKFŐ, BM – jól teljesítik munkájukat, bár sok médium dolgozik azon összehangoltan, hogy ennek ellenkezőjét hitessék el”. Azt is megjegyezte, hogy „nem egyetlen orvos látott el 163 beteget, hanem egy kórházi osztály. 2 vizsgálóhelyiséggel, ami azt jelenti, hogy vizsgálónként 3-4 beteg/óra”.

„Azt nap mint nap tapasztaljuk, hogy az egészségügyet számos indokolatlan támadás éri a független-objektív sajtó és a még függetlenebb ”szakértőik„ által. Érdemes erős kritikával kezelni ezeket, mert csak a fele igaz” – tette hozzá.

Ehhez képest Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei elnöke szerint „elkeserítő, aggasztó és teljesen kilátástalan a helyzet: ha ez így marad, még több orvos, nővér hagyja el a szektort, működésképtelen lesz a kórházi rendszer”. A Fidesz kevesebb mint egy hét alatt olyan narratívát húzott fel, amivel megindokolhatták a Magyar Orvosi Kamara kiherélését, majd miután még önkéntes alapon is több tízezer orvos maradt a MOK tagja, Takács Péter csalásról beszélt. Közben folyamatosan érkeznek olyan hírek, hogy orvoshiány miatt nem lehet bármikor szülni például a mezőtúri kórházban, vagy hogy orvoshiány miatt nem tudnak gyerekeket műteni a szolnoki Hetényi kórház intenzív osztályán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!