Változhat a gyermekügyeleti rendszer a János kórház vasárnapi betegdömpingje után

2023. június 7. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Ha szükséges változtatnak az ügyeleti rendszeren, visszamenőlegesen elemzi ugyanis az Országos Kórházi Főigazgatóság a betegforgalmi adatokat – mondta az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár az RTL Híradónak azután, hogy vasárnap 24 óra alatt 163 gyereket látott el ügyeletben a budapesti Szent János Kórház egyik sebésze.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, Kőnig Róbert a Facebookon posztolt a zsúfolt ügyeleti napról, majd másnap azt is megírta, hogy posztjával szerette volna a szülők figyelmét felhívni arra, hogy bármennyire is aggódnak a gyerekeikért, próbáljanak meg türelmesek maradni. Kőnig azért írta ezt, mert rendelés közben rájuk törték az ajtót.

Bár a szülők túlnyomó többsége amellett, hogy ugyanúgy aggódnak a gyermekeikért, mint bármelyikünk, megértette, hogy ez egy „vis major" helyzet, és hogy meg fog nőni a várakozási idő, ugyanott sajnos voltak páran, akik hangulatot keltettek, és valóban sértegettek, fenyegettek, ránk törték az ajtót

– írta a gyermeksebész.

„Ha visszaosztjuk a számokat az ellátóhelyek számával, akkor óránként 2-3 gyermek ellátása történik meg” – mondta Bidló Judit helyettes államtitkár az RTL Híradónak, szerinte minden gyerek megfelelő ellátást kap. Azt is mondta, hogy Takács Péter utasította az Országos Kórházi Főigazgatóságot a betegforgalmi adatok elemzésére.

Még hétfőn kerestük Kőnig Róbertet, de nem kívánt nyilatkozni, megkeresésünkre a Szent János Kórház azt válaszolta, hogy az Országos Mentőszolgálat tavaly szeptemberben életbe lépett gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyeleti rendjének megfelelően ők és a Maninger Jenő Országos Baleseti Központ voltak felelősek vasárnap reggel 8-tól hétfő reggel 8-ig az illetékes területek betegeinek ellátásáért.

A baleseti központban azonban informatikai hiba történt, ami miatt a betegbiztonság érdekében átszervezték a teljes ügyeleti műszakot a Szent János Kórházba múlt vasárnap 17:20-tól este 22:06-ig. Ezalatt az azt megelőző heti betegszámhoz képest 22-vel több beteg ellátására volt szükség, a hiba elhárítása után pedig visszaállt a betegellátási rend.

„Az ügyben vizsgálat nem indul, hiszen a kórházi ellátók esetében máskor is előfordul olyan előre nem látható esemény, aminek következtében az ellátás átmenetileg átszervezésre kerül” – írta válaszában a Szent János Kórház. – „Kollégáink kitartóan helytálltak, a megnövekedett esetszámok ellenére az összes gyermeket ellátták.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!