Az új vezérkari főnök kötelezővé tette a munkaidő alatti fegyverviselést a katonáknak

2023. június 8. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Vezérkari főnöki kinevezése után egy hónappal interjút közölt dr. Böröndi Gábor altábornaggyal a honvédség hivatalos oldala.

Böröndit nemrég nevezték ki a vezérkar élére, miután Novák Katalin államfő leváltotta onnan Ruszin-Szendi Romoluszt. Mozgalmas hónap áll mögötte, hiszen már az első hetekben sikerült kisebb diplomáciai botrányt kavarnia a lengyel–magyar kapcsolatokban azzal, hogy a köztévében szerepelve azt állította: a második világháború egy lokális, lengyel–német háborúnak indult.

Az azóta elsimított ügyről nem esett szó, de az kiderült, hogy a vezérkari főnök már most elkezdte lefektetni a korábban is emlegetett „gondolkodásmód- és kultúraváltás” alapjait. Az altábornagy szerint a szomszédban zajló háború miatt „békekatonaságból, egyenruhás munkavállalók szociális intézményéből egy harcképes, elszánt, komoly hadsereget kell építeni”.

Ezért a sereg képességeinek fejlesztése mellett fontosnak tartja például, hogy minden katona viselje a fegyverét, mert szerinte ennek a szakmának „a fegyver a legjobb kifejező eszköze”.

„Az orvos sztetoszkópot, a tanár tankönyveket, a katona pedig fegyvert használ. Ezért döntöttem úgy, hogy munkaidőben minden katona köteles a fegyverét magánál tartani, emellett pedig gyakorolni annak szét- és összeszerelését”

– mondta.

Ezenkívül szó esett még a Koszovóban megsérült magyar békefenntartóktól – akiknek ügyéről itt írtunk bővebben. Böröndi elmondása szerint a magyar katonák sérülést szenvedve is visszaálltak a sorfalba, és a 27 sérült közül többen jelezték, hogy felépülésük után szeretnének visszatérni a munkájukhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!