Rendezték a vitát: hivatalában fogadta a vezérkari főnök a lengyel nagykövetet

2023. május 12. – 18:25

Rendezték a vitát: hivatalában fogadta a vezérkari főnök a lengyel nagykövetet
Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke és Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete 2023. május 12-én – Fotó: Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége / Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

Találkozott egymással Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke és Sebastian Kęciek lengyel nagykövet azután, hogy Kęciek nyílt levélben fejezte ki felháborodását Böröndi szavai miatt.

A nemrég kinevezett vezérkari főnök a héten úgy nyilatkozott, hogy a II. világháborút meg lehetett volna előzni azzal, ha még idejében békét köt a nagyvilág a náci Németországgal. A világháború 1939-es kitörésekor napok alatt sodorta el a lengyel államot előbb a náci, majd a szovjet csapatok támadása – emiatt érthető, hogy Böröndi kijelentésén felháborodott Lengyelország budapesti nagykövete.

Csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnök próbált angol nyelvű Twitter-posztjában Böröndi védelmére kelni, azonban Kęciek nem elégedett meg a nyilatkozattal. Most viszont úgy tűnik, rendeződhetett a vita a vezérkari főnök és a nagykövet között, Sebastian Kęcieket ugyanis pénteken a hivatalában fogadta Böröndi Gábor. Kęciek mellett a találkozón részt vett Sławomir Mnitowski ezredes, lengyel védelmi attasé is.

„A megbeszélés során megerősítették a nagy múltú magyar–lengyel kapcsolatok és a szolidaritás kiemelkedő jelentőségét, továbbá aláhúzták a közös szövetségbe tartozás és ennek margóján megfogalmazott célok és az együttműködés fontosságát” – írta a két fél péntek délután közzétett közös nyilatkozatában

„Kęciek nagykövet nyilatkozatában felhívta a figyelmet, hogy a náci Németország és a Szovjetunió 1939-ben Lengyelország ellen irányuló, provokálatlan agressziójának áldozatául eső lengyel társadalmat érintő kijelentés nem volt helyénvaló.

Böröndi altábornagy világossá tette, hogy nem állt szándékában megkérdőjelezni azt, hogy Lengyelország a legfőbb áldozata és elszenvedője volt a II. Világháborúnak.”

A közleményben hozzátették, hogy a Honvéd Vezérkar főnöke „továbbra is prioritásként kezeli” a NATO-n belüli együttműködés fejlesztését, és elkötelezett a Lengyelországgal való kapcsolatok építése iránt.

„A látogatást a kölcsönös tisztelet, a szolidaritás, az egyetértő együttműködés és a közös prioritások erős kötelékének gondolatával zárták a felek”

– írták a közlemény végén.

Néhány héttel ezelőtt egy nyílt eseményen Sebastian Kęciek arról beszélt, hogy bár továbbra is szoros a kapcsolat Magyarország és Lengyelország között, az ukrajnai háborúban élesen elvált egymástól a két állami álláspont. Kęciek szerint őszinteségre és nyitottságra van szükség a két ország együttműködésében, és újjá kell építeni a kommunikációs csatornákat mind a két ország közt, mind a visegrádi négyek együttműködésében. A nagykövet gondolatairól bővebben itt olvashat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!