Törölte a bíróság a Ryanair 300 milliós bírságát, a fővárosi kormányhivatal a döntés felülvizsgálatát kéri

2023. június 2. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Június elsején a Fővárosi Törvényszék jogerősen megsemmisítette a Ryanairre még tavaly augusztusban kiszabott 736 ezer eurós (mintegy 300 millió forintos) bírságot. A budapesti kormányhivatal most közölte: kérni fogja az ügy felülvizsgálatát.

A büntetést a fogyasztóvédelem szabta ki a légitársaságra, miután a cég jelezte, 2022 júliusától az utasonkénti 10 eurós különadót teljes egészében hozzácsapták a jegyeik árához. A Ryanair a bírósági döntés után azt írta, az „abszurd és politikailag motivált bírság” megsemmisítése megerősíti azt, hogy a társaságnak joga van ahhoz, hogy szabadon határozza meg jegyeinek árát.

Budapest Főváros Kormányhivatala közleményében azt írja:

„A kormányhivatal nem ért egyet a Ryanairre kiszabott bírságról szóló határozat megsemmisítésével és kérni fogja az ügy felülvizsgálatát.

A kormányhivatal feladata az, hogy mint fogyasztóvédelmi hatóság megvédje az utasokat, akikkel szemben tisztességtelen módon járt el a légitársaság.

A Ryanair tisztességtelenül járt el, amikor az utasaira terhelte az extraprofit-különadót, ezért a rászabott 300 milliós bírságot továbbra is jogosnak tartjuk”.

Az ír légitársaság vezérigazgatója és a magyar kormány az extraprofitadó tavalyi bevezetése óta fasírtban van. Bár a kormány megfenyegette a légitársaságokat, hogy ne merjék áthárítani az adót az utasokra, ez az olcsó jegyeiről ismert Ryanair esetében így történt, ezután pedig kommunikációs háború tört ki O'Leary és a kormány tagjai között. A Ryanair alkotmányjogi panaszt is benyújtott tavaly júliusban, mert szerintük a kormány „extraprofitadónak” nevezett utasadója sérti az arányos közteherviseléshez fűződő jogot. A panaszt idén április végén utasította el az Alkotmánybíróság. Bár az „extraprofitadót” a kormány azóta „környezetvédelmi adóvá” alakította, az utasadó árát megtartotta jegyei árában a Ryanair.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!