Megszüntették a nyomozást a jobbikos zaklatási ügyben

2023. május 24. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Túl későn tették meg a feljelentést, ezért szüntették meg a nyomozást a jobbikos zaklatás ügyében – írja a Magyar Nemzet a lapnak küldött hatósági válaszok alapján.

Az ügy előzményei: tavaly májusban tört ki a botrány a Jobbikban amiatt, hogy Szilágyi György volt alelnök élettársa azt állította, hogy 2021 decemberében egy vidéki jobbikos eseményen egy korábbi jobbikos polgármester, Földi István bezárta egy szobába, és megpróbálta megerőszakolni. Földi tagadta a vádakat, és később az ügy koronatanúja, Gyüre Csaba – aki állítólag a nő segítségére sietett – is azt állította, hogy semmi nem történt. A kormányközeli sajtóban megjelent hírek szerint Jakab Péter, a Jobbik volt elnöke és Molnár Enikő volt kabinetfőnök megpróbálta eltussolni az ügyet, ám ezt Jakab a Telexnek adott interjúban tagadta. Szilágyi György és élettársa jóval a történtek után a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentést, amely a dokumentumot továbbította a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

A rendőrség első körben nem nemi erőszak kísérlete, hanem személyi szabadság megsértése bűntettének gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen 2022. május 3-án.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség a lapnak azt mondta, hogy nyomozás során több tanút is kihallgattak, okiratokat szereztek be, de gyanúsítotti kihallgatás nem történt, valamint felülvizsgálták a hatóság korábbi álláspontját, és arra a következtetésre jutottak, hogy

„a bűncselekmény helyesen szexuális erőszak bűntettének minősülhet, melybe beleolvad a személyi szabadság megsértésének bűntette, azaz utóbbi bűncselekmény önállóan nem állapítható meg”.

Mivel azonban a sértett későn fordult a hatóságokhoz, a hatóság a napokban az eljárást megszüntette. Hozzátették, hogy a sértettnek nyolc nap áll a rendelkezésére, hogy panaszt nyújtson be a nyomozás megszüntetése ellen.

A hírrel kapcsolatban telefonon kerestük Szilágyi Györgyöt, aki azt mondta, hogy az indok, ami miatt megszüntették a nyomozást, egy „jogi nonszensz.” „Az áldozat és az elkövető tudja, hogy mi történt”, és szerinte eljön az idő, mikor nem a hatóságok, sem a pártpolitika, hanem „Isten fog igazságot szolgáltatni.” Kérdeztük arról is, hogy terveznek-e panaszt benyújtani a nyomozást megszüntető határozat ellen, mivel azonban Szilágyi elmondása szerint ők is csak most, a sajtóból értesültek a fejleményekről, így még nem volt lehetőségük megtárgyalni ennek a lehetőségét a jogi képviselőjükkel.

Frissítés 21:54: Földi István szerda este közleményben reagált a nyomozás megszüntetésére. Ebben azt írta:

„A szövetségeseimnek hitt személyek előre megfontolt szándékkal, puszta politikai haszonért engem, a családomat, a barátaimat és még megannyi becsületes, jóravaló, tiszta kezű és szándékú embert aláztak porig egy ország előtt.

A mai nappal azonban ennek vége, a nyomozást lezárták, ám mégsem vagyok sem boldog, sem elégedett. Ez a mai hír, miszerint a vizsgálatot a nyomozóhatóság lezárta két dolgot bizonyít.

  • Az első, hogy hiába a hazugság, hiába a sárdobálás, a lejáratás, a karaktergyilkosság, az igazság mindig győz – ahogyan győzött most is. A vizsgálat több mint egy évig tartott, amely idő alatt húsznál is több tanút hallgattak ki, ám engem soha, egyetlen egyszer sem idéztek be sem tanúként, pláne nem gyanúsítottként! Egy évnyi nyomozás és vizsgálódás után az ügy lezárása azt jelenti, amit minden egyes nap elmondtam: nem vagyok bűnös!
  • A második, hogy amikor azt mondja valaki ma, 2023-ban Magyarországon, hogy a nyomozóhatóságok nem végezhetik a munkájukat tisztességgel, mert a kormány vasmarokkal tartja pórázon és irányítja a hatalom ágazatait, annak igaza van. Egy évnyi vizsgálat, számtalan ember és család kihallgatása és megannyi szenvedés, lelki fájdalom és törés után a magyar igazságszolgáltatás úgy zárta le ezt az ügyet, hogy azt nekem, akit ezzel hazugsággal, ezzel a becstelenséggel megvádoltak egy kormánypárti lakájmédiából kell megtudnom. És ott mit olvashatok? Hogy az ügyet lezárták, mert a feljelentést későn tették meg.

Nem vagyok boldog, sem elégedett, mert ez nem igazságszolgáltatás. Ez nem más, mint egy előre kitervelt politika karaktergyilkosság felsülése. Szerették volna rám húzni azt a bizonyos vizes lepedőt, de nem sikerült, mert nem követtem el semmit azok közül, amivel vádoltak. Most pedig, amikor az ügy kellemetlenné vált, megpróbálják úgy lezárni, hogy ne kapjam meg azt, ami nekem jár: az igazságot.”

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!