Valóban megpróbáltak megerőszakolni egy nőt egy Jobbikos eseményen, a hírbe hozott politikus feljelentést tesz

2022. május 5. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos történetről számolt be csütörtök reggel a kormányhű média több kiadványa a Jobbikkal kapcsolatban.

(Az eredetileg a Borsonline-on megjelent cikket számos más portál is átvette, majd időlegesen elérhetetlenné tette – a cikkek url-jére kattintva 404-es hibaoldal töltődött be –, cikkünk írásának pillanatában azonban újra elérhető a hír mindenhol.)

A lapok állítása szerint a Jobbik egy múlt év végi, vidéki eseményén, ahol kizárólag a párt vezető politikusai vettek részt, egy korábbi polgármester (akinek nevét nem írják le) megpróbálta megerőszakolni Szilágyi György Jobbik-alelnök élettársát, majd az eseményt a pártvezetés (Jakab Péter és kabinetfőnöke, Molnár Enikő) megpróbálta eltussolni.

Cikkünk megjelenése után Szilágyi György – aki az ellenzéki közös listán nem kapott befutó helyet, csak 69. volt, így most nem parlamenti képviselő – a Telexnek arról beszélt, valóban megtörtént az eset, és a párton belüli vizsgálat is csak alig több mint egy héttel ezelőtt indult el, miután a sértett az etikai bizottsághoz fordult. (Korábban ezt azért nem tette meg, mert remélte, hogy az elnökség kezeli az ügyet.) Szilágyi azt is elmondta, az etikai bizottságos kör után a Legfőbb Ügyészségnél is bejelentést tett az élettársa. Később megkerestük azt a politikust is, akit a tett elkövetésével vádolnak, ő tagadja a vádakat. A részletek a cikk végén található frissítésekben olvashatók.

A Jobbik és Jakab Péter személyesen is gyorsan reagált a sajtóhírekre: a pártelnök azt írta a Facebook-oldalán, a párt hétvégén esedékes tisztújítására időzítette a kormánymédia a cikket, a lapok hazudnak, ő pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A Jobbik közleménye a nemi erőszak kísérletének tényét nem tagadja, csak azt, hogy megpróbálták volna eltussolni az ügyet:

„Aljas, habonyi hazugságokkal teletűzdelt lejáratási kísérlet zajlik a tisztújításra időzítve, ami a szokásos végeredménnyel fog zárulni: a hazug fideszes lap pert fog veszteni és megfizet a koholmányaiért. A cikkben állított hazugságokkal szemben a valóság az, hogy a Jobbik és annak etikai és fegyelmi bizottsága az ügy kivizsgálását a beadvány megérkezése után azonnal elindította, és erről a beadványozót is értesítette. A hazugságokkal szemben a szükséges jogi lépéseket ezúttal is megtesszük.” – írják.

A kormánypárti sajtóban megjelent cikkek szerint a Jobbik Ököritófülpösön tartott rendezvényére, ahol az eset történt, eleve nem hívták Szilágyi Györgyöt, csak az élettársát, aki választókerületi szervezőként dolgozott a Jobbiknak. Az áldozatot a tettes felcsalta egy szobába, bezárkózott vele, majd megpróbálta megerőszakolni a fürdőszobában. Csak azért nem járt sikerrel, mert kívülről meghallották a nő segélykiáltásait, és így valaki közbelépett. A cikkek szerint Jakab Péter csak később szerzett tudomást az esetről, de aztán nem volt hajlandó vizsgálatot indítani – ezt ő és a párt is tagadja –, ezért fordult a sértett a rendőrséghez. A Borsonline úgy tudja, meg is kezdődött a nyomozás az ügyben.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük a Jobbiktól, mire jutott az állításuk szerint elindított belső vizsgálat az elmúlt hónapok folyamán, ki az érintett politikusuk, és tudnak-e róla, hogy folyna rendőrségi nyomozás az ügyben. A rendőrségnek is küldtünk kérdést arról, valóban nyomoznak-e nemi erőszak kísérlete miatt. Amint reagálnak, frissítjük a cikket.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után elértük telefonon Szilágyi Györgyöt, aki megerősítette a Telexnek, hogy a történet igaz abban a formában, ahogyan a lapokban megjelent. Azt is elmondta, jó ideig valóban nem indult belső vizsgálat a pártban az esettel kapcsolatban, hiába kezdeményezte ő magánbeszélgetéseken, hogy foglalkozzon ezzel az elnökség. „Még csak elnökségi ülés sem volt december óta” – mondta. Miután a személyes közbenjárás ily módon kudarcba fulladt, a sértett úgy döntött, hogy párt etikai bizottságához fordul, ez 10 nappal ezelőtt történt meg, a rendőrségi feljelentés pedig a mostani hét keddjén.

Szilágyi azt mondta, élettársa „nem akart a Jobbiknak ártani, nem akart a figyelem középpontjába kerülni. Végig abban bízott, hogy a párt vezetése nagyon gyorsan kezelni fogja az ügyet és igazságot szolgáltat”, ám ez mostanáig nem történt meg.

Frissítés 2:

Megkeresésünkre reagált a Jobbik sajtóosztálya és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság is. A rendőrség azt írta, „az állítólagos cselekmény vonatkozásában hatóságunkhoz feljelentés, bejelentés nem érkezett, így eljárás nem indult”. Ezzel kapcsolatban ismét kerestük Szilágyi Györgyöt, aki azt mondta:

nem a rendőrségnek, hanem a Legfőbb Ügyészségnek tettek bejelentést kedden, mert „az eset elkövetése idején a tettes országgyűlési képviselőjelölt volt”.

Érdeklődésünkre a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a kérdezett ügyben a feljelentés megérkezett hozzájuk, az abban írtak tanulmányozása jelenleg is folyamatban van. A feljelentést majd az annak elbírálására illetékes hatóságoknak küldik meg.

A Jobbik pedig azt közölte, hogy nem tudtak a dologról, amíg a múlt héten nem kezdeményezett a sértett vizsgálatot:

„Az állítólagos eset, amiről beszélünk 2021 decemberében történt. A helyszínen tartózkodók semmilyen erőszakos cselekményt nem láttak, feléjük jelzés sem érkezett. Ha történt volna ilyen, azonnal hatósági eljárást kezdeményeztek volna. Most, közel fél évvel a történtek után – múlt hét hétfőn – az érintett hölgy etikai eljárást kezdeményezett az ügyben, amit a párt azonnal el is indított, erről pedig az érintettet tájékoztatta is a bizottság. Emellett Jakab Péter azt tanácsolta Szilágyi Györgynek, ha bármi ilyet tapasztaltak, akkor ne pusztán etikai bizottsághoz forduljanak, hanem a nyomozati szervekhez is, hisz érdemi megállapítást ők tudnak tenni az ügyben. Erre Jakab Péter ígéretet is kapott.”

Frissítés 3:

Később elértük azt a jobbikos politikust is – a nevét szándékosan nem írjuk le, mivel súlyos bűncselekménnyel vádolják, amely egyelőre nem bizonyított –, akiről a háttérben azt hallottuk, ő tettes. A férfi a Telexnek azt mondta: már több sajtóterméktől is keresték ma, de konkrét lépéseket csak akkor tesz az ügyben, ha a személyével kapcsolatban nyilvánosan is megfogalmazódnak a vádak. Ebben az esetben rágalmazás és becsületsértés miatt eljárásokat fog kezdeményezni a szerinte alaptalan rágalmak miatt. „Semmilyen bűncselekményt nem követtem el, senkivel szemben nem erőszakoskodtam. A hatóságok munkáját segíteni fogom, ha megkeresnek, de eddig nem történt ilyen” – mondta a Telexnek.

Frissítés 4:

Az esettel kapcsolatban nyilvános bejegyzést tett közzé Apáti István egykori jobbikos politikus, aki ma már a Mi Hazánk egyik parlamenti képviselője. Apáti azt írja, amint tudomást szerzett a dologról, azonnal elindult Budapestről haza, hogy társadalmi kapcsolatain keresztül tájékozódjon, és „már most sokkal többet tud, mint amennyit leír”. Apáti a bejegyzéshez egy videót is mellékelt Jakab Péter Instagramjáról, amelyen az látható, ahogy a pártelnök – feltehetően a szóban forgó programon – a szabolcsi 5-ös számú egyéni választókerület ellenzéki jelöltjével, Földi Istvánnal táncol. A Mi Hazánk képviselője szerint „Földinek Jakab Péterrel együtt nyilatkoznia kell arról, hogy a ‘szatmári fitness hétvége emlékei’ közül mit tudnak felidézni?”.

Frissítés 5:

A hírbehozott, meg nem nevezett jobbikos politikus a 24.hu-nak csütörtök kora este azt mondta, hogy „az alaptalan rágalmakkal szemben jogi lépéseket fogok tenni, becsületsértés, hamis vád és rágalmazás miatt teszek büntetőfeljelentést”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!