Az országgyűlési választásokra is kiterjesztenék, hogy egy évvel a választás előtt nem tartanak időköziket

2023. május 18. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzet számolt be elsőként arról a törvénymódosításról, ami szerint a jövőben nem írnának ki időközin választásokat a váratlanul megüresedő képviselői helyekre a soron következő önkormányzati választások előtt. Helyette az a párt küldhetne listáról új képviselőt, ahol a mandátum korábbi birtokosa politizált.

Arról viszont már nem írt a kormánypárti lap, hogy egy másik fideszes módosító értelmében ez a változás nemcsak az önkormányzati választásokra vonatkozna, hanem az országgyűlési választásokra is.

Tehát például lemondás vagy haláleset miatt megüresedő egyéni mandátum annál a pártnál marad, amelyiknek a jelöltje volt a képviselő, és a párt az országos listáról választhatja ki az utódját.

Az indoklásban az szerepel, hogy az országgyűlési választások előtti egy évben „különösen fontos szempont, hogy a választópolgárok akaratának megfelelő testületi összetétel a lehető legkisebb mértékben változzon.” A 2024-es önkormányzati választásokat június 9-én tartják majd, egy napon az európai parlamenti választásokkal.

Mindkét törvénymódosítást hétfőn nyújtották be a törvényalkotási bizottság kormánypárti tagjai, és jövő hét kedden akár már el is fogadhatja a parlament.

Az elmúlt években volt rá példa, hogy megüresedett országgyűlési képviselői hely miatt kellett időközin választást tartani. 2020 októberében Koncz Ferenc fideszes országgyűlési képviselő halála miatt írtak ki időközit a borsodi 6. számú egyéni választókerületben, amit a lánya, a szintén a Fidesz színeiben induló Koncz Zsófia nyert meg. 2020 februárjában lemondás miatt írtak ki időközi választást a Fejér megye 4. számú egyéni választókerületben: a jobbikos Pintér Tamás Dunaújváros polgármestere lett, helyére a párttársát, Kálló Gergőt választották meg. 2015-ben szintén két időközi volt, ugyancsak haláleset és lemondás miatt.

A nemrég meghalt fideszes képviselő, Bajkai István esete azért más, mert ő országos listáról jutott be a parlamentbe. Azt még nem tudni, ki kapja Bajkai mandátumát, az egyik lehetséges jelölt Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Ha elfogadják a törvénymódosítást, a Vágó István halálával megüresedett önkormányzati képviselői helye lehet az első, amit nem időközi választással pótolnak. Az egykori tévés-műsorvezető a DK színeiben szerzett mandátumot a budapesti XII. kerületben, így a javaslat értelmében ez a párt küldhetne képviselőt a képviselő-testületbe. Az időközi választást ugyan már kiírták július 16-ra, de ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor már csak azokat az időköziket tartják meg, ahol a választási kampány május 27. előtt elindult. A XII. kerület nem ilyen, ott biztosan nem tartják meg az időközit, ha ez megtörténik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!