Egy törvénymódosítással elmaradhat a Vágó István halálával megüresedett helyre kiírt időközi választás

2023. május 18. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Napokon belül életbe léphet az a törvénymódosítás, amely szerint a váratlanul megüresedő képviselő helyekre nem írnának ki időközi választásokat a soron következő önkormányzati választások előtti egy évben, helyette az a párt küldhetne listáról új képviselőt, akinek a színeiben a mandátum korábbi birtokosa politizált – értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint a törvénymódosítás terve hamarosan a parlament elé kerül, és jövő hét kedden már el is fogadhatja a parlament.

Amennyiben ez megtörténik, úgy a Vágó István halálával megüresedett képviselői hely lehet az első, amelyet nem időközi választással pótolnak. Mivel a 74 évesen meghalt tévés műsorvezető a DK színeiben szerezte mandátumát, a javaslat szerint ez a párt küldhetne ismét képviselőt a XII. kerületi képviselő-testületbe.

Vágó helyére a választást ugyan kiírták júliusra, de a törvénytervezet elfogadása esetén már csak azokat az időközi választásokat tartanák meg, amelyeknél a választási kampány május 27. előtt elindult – ez a XII. kerület tervezett időközi választása esetében még nem történt meg.

A jövőben tehát egy-egy váratlan lemondás vagy haláleset sem változtathatna a képviselő-testületben lévő pártok erőviszonyain.

A cikkben leírt tervezet alapján az egyéni választói mandátumot nyert képviselőt a listán lévőkből pótolnák.

A módosítás szerint a jövőben a 10 ezer feletti településeknél csak az a párt állíthat kompenzációs listát, amelyik a körzetek legalább harmadában indít jelöltet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!