Publicus: A Fidesz-szavazók fele nem érti, hogyan kaphatott kegyelmet Budaházy

2023. május 17. – 07:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az államfői kegyelem létezését elfogadják az emberek, abban azonban a Fidesz szavazói is megosztottak, hogy Novák Katalin döntése értelmében Budaházy György kiszabadulhatott a börtönből. Erről a Népszava írt, a lapnak a Publicus Intézet készített közvélemény-kutatást.

Három kérdést tettek fel, ezeken így oszlott meg az igenek és a nemek aránya:

  • Helyes-e a kegyelem: 40–31
  • Helyes-e, hogy Budaházy kegyelmet kapott: 17–54
  • Helyes-e, hogy a terrorcselekmény miatt elítélt Budaházy kegyelmet kapott: 14–70

A kormánypárt szavazóinak fele nem értett egyet ezzel a döntéssel, míg 41 százalékuk helyeselte a szélsőjobb ikonikus alakjának szabadon engedését. A Népszava azt is hozzátette, hogy iskolai végzettség szerint leginkább a szakmunkások (31 százalék), kor alapján pedig a 30–60 közöttiek szimpatizáltak az elnöki döntéssel, mely legkevésbé a diplomások és a 30 alattiak körében váltott ki pozitív érzéseket.

Budaházy bátor döntésnek nevezte, hogy Novák kegyelmet adott neki. Novák egyébként az elődeinél gyakrabban oszt kegyelmet.

Budaházy neve az úgynevezett Hunnia-perben vált ismertté, ami annak idején összesen 17 vádlott ellen indult meg. A Hunnia Mozgalom alapítója terrorizmus vádjával került hosszú időre letartóztatásba, márciusban ezért ítélték el másodfokon jogerősen 6 év fegyházbüntetésre.

A csoport először kis értékű rongálásokkal kezdte tevékenységét, majd Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre SZDSZ- és MSZP-pártirodák, két melegbár és egy jegyiroda ellen. Hat országgyűlési képviselő ellen hajtottak végre összehangolt gyújtogatásos támadást, Kóka János miniszter épülő nyaralójára több Molotov-koktélt dobtak, rálőttek az egykori oktatási miniszter, Hiller István házára, és robbantásos merényletsorozattal akarták megakadályozni a lemondott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utódjának megválasztását.

Budaházy Novák Katalin kegyelme után április 27-én lóháton távozott a váci börtönből. Ekkor azt is megfogadta, hogy elmegy hálát adni Ferenc pápának a vasárnapi Kossuth téri miséjére, hogy ott kisemberként elmormoljon egy köszönőimát a tömegben. A Mi Hazánk majálisán azt mondta, hogy nagy dolog volt Novák Katalintól az elnöki kegyelem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!