Momentum: Nem válaszol érdemben Lázár minisztériuma a kastélyok magánkézbe adásáról

2023. május 15. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Sem írásban, sem szóban nem válaszol a Lázár János vezetése alatt álló Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a Momentumnak annak a tizenkét, nemrég felújított állami tulajdonú kastélynak az ügyében, amelyeket pár hónapon belül magánkézbe ad az állam. Bedő Dávid, a Momentum parlamenti képviselője a Facebookon azt írta, a parlamentben is és írásban is kérdezte erről a minisztérium államtitkárát, de érdemi választ nem kapott. A politikus azt írta, hogy már el is kezdték kirúgni a helyi dolgozókat.

„Érdekesen látják az Alkotmány utcai minisztériumból a kastélyok állapotát. Nekünk, akik végigjárták szinte az összes érintett települést, teljesen más benyomásunk van erről. Nem hiába tiltakoznak a helyiek a kastélylopások ellen, nem hiába tüntetett több száz ember Edelényben és nem hiába mozgatott meg több tucat lakost Dégen a momentumos falugyűlés” – írta Bedő Dávid.

Az ellenzéki politikus aztán egy kommentben belinkelte a poszt alá a minisztérium válaszát is, amit a parlament honlapján tett közzé az Építési és Közlekedési Minisztérium, Csepreghy Nándor államtitkár aláírásával.

„Az Építési és Közlekedési Minisztérium által előterjesztendő koncepcióban a Kormány olyan javaslatot terjeszt a Magyar Országgyűlés elé, amely garantálja a közfunkció megtartását, Magyarország állampolgárainak és a hozzánk látogató turistáknak kastélyokhoz való hozzáférés lehetőségét továbbá hazánk legnagyobb és legelismertebb gazdasági, társadalmi és egyházi intézményeinek a társadalmi felelősségvállalásba való bekapcsolódását” – olvasható a válaszban.

„A magyar állam ugyan tulajdonosa a műemlék épületeknek, de nem jó gazdája.” Ezzel az állítással indokolta Lázár János építési és közlekedési miniszter a Telex podcastjában azt a pár hete kiszivárgott kormányzati tervet, hogy magánkézbe adnának tizenkét, nemrég felújított állami tulajdonú kastélyt.

A hír megjelenésekor, március 21-én levélben kerestük a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-t, hogy megtudjuk, mikor zárják be a kastélyokat. Akkor az állami cég azt válaszolta, hogy a „kastélyok látogathatóságának felfüggesztésére akkor kerül sor, amint az üzembiztos zárás feltételei maradéktalanul teljesülnek”. Kérdésünkre azt is írták, hogy a péceli kastélyban összesen négy dolgozó marad állományban.

Miután Lázár János januárban egy másik témában ezt mondta:

„Sajnálom, hogy a Telex a minisztériumból ellopott dokumentumokkal házalóktól szerzi be az információit, noha én mindig, minden kérdés esetében igyekszem a rendelkezésükre állni.”

A kastélyok magánkézbe adásával kapcsolatban március 27-én levélben kerestük meg Lázár minisztériumát, hogy elkérjük a kastélyok magánkézbe adásáról szóló jogszabálytervezetet. Azt a választ kaptuk, hogy nem kívánnak nyilatkozni, és ha törvénytervezet lesz a témában, azt társadalmi egyeztetés keretében megismerhetjük. Ennek ellenére a Válasz Online már március 23-án részleteket közölt a törvénytervezetből, ami szerint a tizenkét kastélyt ingyen adnák magánkézbe.

Lázár János a Telex Podcastjában a fehérvárcsurgói kastélyt hozta fel példának arra, hogyan lehet a kastélyokat jól működtetni, ezért a Telex munkatársa elment Fehérvárcsurgóra, hogy megkérdezze gróf Károlyi Györgyöt, Károlyi Mihály unokaöccsét, megéri-e kastélyt üzemeltetni. Károlyi György a Telexnek elmesélte, miért döntött úgy, hogy Párizsból egy Székesfehérvár melletti kastélyba költözik, és arról is beszélt, lehet-e gazdaságosan üzemeltetni egy műemlék épületet ma Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!