Bezárják az edelényi és a péceli kastélyt, 168 műemléki dolgozót küldenek el országszerte

2023. március 21. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Csoportos létszámcsökkentés lesz a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-nél, a társaság az MTI-nek elküldött levelében az energiaárrobbanással, a gazdasági válsággal és az ukrajnai háborúval indokolta a lépést. „Mivel a társaság jelentős mértékben racionalizálja működését, kényszerű döntés született az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély és a péceli Ráday-kastély látogathatóságának felfüggesztéséről, illetve a budapesti központban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében 168 munkavállaló csoportos létszámleépítéséről” – írták.

A társaság országosan 50 műemlék, köztük 18 kastély és 12 vár üzemeltetését végzi. Közölték azt is, hogy a „kényszerű lépéssel” a társaság munkavállalóinak száma 780-ról 612-re csökken, az ő munkahelyüket a hatékonyságnöveléssel, racionalizálással sikerül megőrizni.

Megkerestük a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft-t, hogy megtudjuk, bezárják-e a péceli és az edelényi kastélyt. Az állami cég azt válaszolta, hogy a „kastélyok látogathatóságának felfüggesztésére akkor kerül sor, amint az üzembiztos zárás feltételei maradéktalanul teljesülnek”. Kérdésünkre azt is írták, hogy a péceli kastélyban összesen négy dolgozó marad állományban.

Az edelényi kastély felújítására 900 millió forintos uniós támogatást költöttek, 2015-ben készült el, új állandó kiállítások is nyíltak, valamint Kastélysziget teljes rehabilitációja is megtörtént, visszakapta a kastély mögötti sportpálya eredeti funkcióját: újra park lett belőle. A NÖF a Telex kérdésére azt írta, hogy az edelényi kastély összesen 28.630 látogatót fogadott 2022-ben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!