Budaházy szerint békét teremtett a nemzeti oldalon, hogy kegyelmet kapott

2023. május 15. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú interjút adott a 444-nek Budaházy György, akit Ferenc pápa látogatásának alkalmából részesített kegyelemben Novák Katalin köztársasági elnök április végén. A Hunnia Mozgalom alapítója terrorizmus vádjával került hosszú időre letartóztatásba, márciusban ezért ítélték el másodfokon jogerősen 6 év fegyházbüntetésre.

Arra a kérdésre, hogy mihez fog kezdeni, vannak-e politikai ambíciói, hiszen eltiltották a közügyektől, Budaházy ezt válaszolta:

„Konkrétan most nincs semmi. De ha lenne, tegyük fel, akkor ez akadály lenne, mert még vagy öt évig nem vagyok választható, nem lehet rám szavazni.”

Budaházy szerint bizonyos körökben lenne értelme annak, ha választható lenne, de most nincsenek ilyen ambíciói. Az interjúból az is kiderül, hogy vannak nézetkülönbségei a Mi Hazánkkal, nem támogatja a halálbüntetést, és szerinte az elvhű dolog az lenne, ha a párt nem indulna az EP-választáson. Már kevésbé lenne kritikus a Fidesszel szemben, szerinte például Szijjártó Péter jó külügyminiszter, Martonyi János pedig neki nem volt szimpatikus.

„A Szijjártónál meg nem az az érdekes, hogy hol meg kinek a jachtján nyaral, hanem hogy jó külügyminiszter-e, vagy nem. És szerintem jó”

– mondta. Budaházy helyesli az új státusztörvényt is, szerinte a kormány meg akarja a pedagógusok problémáit oldani.

„Kevés a jó tanár, a házi őrizetben az volt az egyetlen jó, hogy otthon fel tudtam készíteni a gyerekeinket a felvételikre matekból, mert a tanáraik erre nem voltak képesek”

– mondta. Arra a kérdésre, hogy tudna-e a Fidesz olyat elkövetni, ami miatt megint felmenne az Erzsébet hídra, annyit válaszolt, hogy neki leginkább a pártokráciával van gondja.

Beszélt az ukrajnai háborúról is, bár arra nem válaszolt, hogy kinek a győzelmét szeretné látni, azt mondta, annak szurkol, hogy vége legyen.

„Ennyi fiatal fehér ember, akikből úgyis fogyás van Európában... Nehogy rasszizmussal vádoljanak meg, de én mint fehér ember, vagy ön, csak aggódunk, hogy ez az emberfajta ki fog pusztulni a Földről. És akkor százezerszámra halnak halomra potenciális családalapítás előtt álló fiatal férfiak”

– mondta.

Budaházy neve az úgynevezett Hunnia-perben vált ismertté, ami annak idején összesen 17 vádlott ellen indult meg. A Hunnia Mozgalom alapítója terrorizmus vádjával került hosszú időre letartóztatásba, márciusban ezért ítélték el másodfokon jogerősen 6 év fegyházbüntetésre.

A csoport először kis értékű rongálásokkal kezdte tevékenységét, majd Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre SZDSZ- és MSZP-pártirodák, két melegbár és egy jegyiroda ellen. Hat országgyűlési képviselő ellen hajtottak végre összehangolt gyújtogatásos támadást, Kóka János miniszter épülő nyaralójára több Molotov-koktélt dobtak, rálőttek az egykori oktatási miniszter, Hiller István házára, és robbantásos merényletsorozattal akarták megakadályozni a lemondott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utódjának megválasztását.

Budaházy Novák Katalin kegyelme után április 27-én lóháton távozott a váci börtönből. Ekkor azt is megfogadta, hogy elmegy hálát adni Ferenc pápának a vasárnapi Kossuth téri miséjére, hogy ott kisemberként elmormoljon egy köszönőimát a tömegben. A Mi Hazánk majálisán azt mondta, hogy nagy dolog volt Novák Katalintól az elnöki kegyelem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!