Orbán Viktor Veszprémben: Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió?

2023. május 12. – 11:01

Orbán Viktor Veszprémben: Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, akkor mi végre az Európai Unió?
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ megnyitóján 2023. május 12-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Veszprémbe látogatott péntek délelőtt Orbán Viktor. A miniszterelnök az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával létrehozott új Tánc- és Mozgásművészeti Központ, az ActiCity megnyitóján mondott beszédet.

Orbán Viktor péntek délelőtt fél tizenegykor szólalt fel a központ megnyitó rendezvényén. A miniszterelnök azzal nyitott,

„2023-ban Veszprémről beszélni könnyű és hálás, Európáról beszélni nehéz és körültekintést kíván”.

Veszprém „látványos sikertörténet” – mondta – a fejlesztések és beruházások révén pedig a város ismét elfoglalhatja helyét a magyarországi városok képzeletbeli dobogóján. „Szinte tapintható polgári kultúra, pannon műveltség és öntudat” – mondta Veszprémről a miniszterelnök. „A kormány teljes szívvel támogatta, hogy Veszprém méltó módon legyen Európa Kulturális Fővárosa” – mondta Orbán.

A miniszterelnök arról beszélt, Veszprém a királynő városa,

a kormány pedig „szinte az utolsó filléreit is odaadta Veszprémnek, hiszen egy királynő nem mehet a bálba akármilyen hacukában”.

100 milliárd körül van az összeg, amit befektetett a kormány – mondta. „Ami itt történt, arra minden magyar büszke lehet, határon innen és túl” – hangsúlyozta.

„Köszönjük ez Európai Uniónak, köszönjük a döntést meghozó brüsszeli bürokratáknak, hogy Veszprém, így Magyarország mellett döntöttek. Veszprém teljesítménye mutatja, ha a brüsszeli bürokraták úrrá tudnak lenni a jól kifejlett hungarofóbiájukon, akkor mi együtt, Magyarország és Brüsszel nagyszerű dolgokra vagyunk – lehetnénk – képesek. Kár, hogy Veszprém példája a kivétel, és nem az általános szabály” – mondta Orbán.

„Bizánc, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott. És ez ma is így megy: egyszerre van jelen az önálló nemzeti lét és a birodalmi gondolat. A nemzeti kultúra és az európai értékek. Szuverenitás és – ahogy ők mondják Brüsszelben – az Ever Closer Union” – magyarázta Orbán.

A miniszterelnök arról beszélt a nemzeti szuverenitás és a birodalmi gondolat közötti egyensúly fenntartásához hazájukat és Európát egyaránt szerető, toleráns és erős, „olyan pannon-féle” vezetők kellenek. „Ez ma ritka, mint a fehér holló. Helyette intolerancia, gyengeség, szívtelenség”.

„Az európai együttműködés modern formáját, az Európai Uniót két cél, két küldetés hívta életre: béke és jólét. Ma kötésig állunk egy háborúban, és a gazdasági helyzet és kilátások egyre aggasztóbbak és rosszkedvűbbek.

Ha nem tudja teljesíteni eredeti küldetését, mi végre az Európai Unió? – ezt a kérdést írta fel az égre figyelmeztető ujjával a történelem ura, és ha nem találjuk meg rá a választ, akkor az olyan szép szokások, mint az Európa Kulturális Fővárosa napjai is meg vannak számlálva” – mondta.

„Ma ünnepelni jöttünk, és örüljünk neki, hogy még van miért” – zárta beszédét.

Veszprém idén Európa Kulturális Fővárosa, és ebből az alkalomból a kormány számos beruházást támogat a városban. A programév január 21-én, egy grandiózús megnyitón strartolt el – erről a Telexen is beszámoltunk. A Veszprém–Balaton régió Temesvár és Elefszína mellett viseli 2023-ban az Európa kulturális fővárosa címet. 1985 óta eddig közel 70 város kapta meg a címet, a legutóbbi magyar város 2010-ben Pécs volt.

Az ActiCity a város új Tánc- és Mozgásművészeti Központja, a beruházás szintén a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg. A központ Facebook-oldala szerint a próbatermek mellett tánc, illetve könnyű- és komolyzenei produkciók befogadására alkalmas előadóterem, szabadtéri színpad, étterem és kávézó, 150 férőhelyes parkolóház és a belvárosi zöldfolyosóba kapcsolódó árnyas pihenőpark jött létre.

A programsorozat környékén akadnak érdekes támogatások:

  • Az EKF egyik rendezője például úgy nyert 50 millió forint támogatást, hogy a pályáztató Veszprém-Balaton 2023 Zrt. igazgatóságának egyik tagja és a nyertes cég egyik tulajdonosa testvérek.
  • Mészáros Lőrinc számára is akadt munka, a veszprémi Várbörtönt újíthatja fel a VEMÉR-SZER Kft. és Mészáros Lőrinc családi cége, a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. A közbeszerzés feltételes, ami azt jelenti, hogy a szerződés csak akkor lép hatályba, ha rendben megérkezik a felújításhoz szükséges 457 millió forint.
  • Más kormányközeli vállalatok is kaptak megbízást a Veszprémi EKF projektben, például a WHB, ami VEMÉV-SZER Kft.-vel építhet a városban parkolót nettó 2,2 milliárd forintért.
  • És egy volt fidelitasos veszprémi szusibárjára is jutott a támogatásból.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknekaz angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!