Mészáros családi cége újíthatja fel a veszprémi Várbörtönt, ha meglesz rá a közel félmilliárd forint

2023. március 29. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozat megvalósítása keretében a veszprémi Várbörtön felújítására kerül sor. Erre a megbízást egy friss közbeszerzés szerint két kormányközeli cég, a VEMÉR-SZER Kft. és Mészáros Lőrinc családi cége, a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. közösen nyerte el. A közbeszerzés feltételes, ami azt jelenti, hogy a szerződés csak akkor lép hatályba, ha az „ellenszolgáltatás teljesítéséhez szükséges fedezet rendelkezésre áll”, azaz rendben megérkezik a felújításhoz szükséges 457 millió forint – írja az Átlátszó.hu.

Hogy mit érdemes tudni a nyertesekről? A FEJÉR-B.Á.L. Zrt. cégét 2015-ben alapították Mészáros Lőrinc gyermekei: ifj. Mészáros Lőrinc, Mészáros Beatrix és Mészáros Ágnes. Majd 2019 február elején maga Mészáros Lőrinc is részesedést szerzett a cégben. A cég már a kezdetektől igen nyereséges volt. 2017-ben napi egymillió forintnál is több nyeresége volt, 2021-ben a vállalat évi forgalma 50 milliárd forint volt, tavaly pedig az első öt hónapban közel 50 milliárdnyi közpénzes megbízást nyertek. Mészárosék mellett ott van a VEMÉR-SZER Kft. építőipari vállalkozás is, ami tavaly 8 közbeszerzést nyert, főként Veszprémben, és az elmúlt években a korábbi 5 milliárd körüli forgalmát sikerült megdupláznia.

Hozzájuk hasonlóan korábban már más kormányközeli vállalatok is kaptak megbízást a Veszprémi EKF projektben, például a WHB, ami VEMÉR-SZER Kft.-vel építhet a városban parkolót nettó 2,2 milliárd forintért.

A Veszprémi Törvényszék is támogatja az 1800-as években épített múzeum felújítását. A Törvényszék mint a Várbörtön vagyonkezelője és a város önkormányzata között haszonkölcsön szerződés jött létre, miszerint a Várbörtön -3. szintjét az önkormányzat használatába adta. A felújítás lehetővé tenné, hogy a „-3. szint teljes funkcionális leválasztását a Törvényszékről, így a megközelíthetőség és az üzemeltetés is emberbarátabbá, fenntarthatóbbá és sikeresebbé válhatna” – olvasható az átalakítással kapcsolatos leírásban.

Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa januári nyitóeseményéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!