Véget ért a pápalátogatás, Ferenc pápa elutazott Budapestről

2023. április 30. – 19:04

Véget ért a pápalátogatás, Ferenc pápa elutazott Budapestről
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa a hivatalos búcsúztatás után vasárnap elutazott Budapestről, gépe nem sokkal délután hat óra után szállt fel a Liszt Ferenc-repülőtérről. A pápát a repülőgépnél Novák Katalin köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint magyar egyházi vezetők és mintegy száz, vatikáni és magyar zászlókkal felsorakozó önkéntes búcsúztatta – írja az MTI.

A hivatalos reptéri búcsúztatáson a Magyar Katolikus Egyház képviseletében jelen volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita. A kifutópályán guruló repülőgép pilótafülkéjének ablakába – az egyházfő érkezéséhez hasonlóan – a felszállásig vatikáni és magyar zászlót helyeztek ki. Novák Katalin, aki korábban közös videót is posztolt a pápával, búcsúzóul saját kezűleg készített stanglikkal kínálta meg a Szentatyát.

A katolikus egyházfő a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után pénteken érkezett ismét Magyarországra háromnapos apostoli látogatásra, amelyet a Telexen részletesen követtünk. Ferenc pápa pénteken a Sándor-palotánál tartott beszédében Szent Istvántól idézett és a befogadás fontosságát hangsúlyozta, majd délután a Bazilikába érkezett, ahol arról beszélt, nincs igazuk azoknak a kishitűeknek, akik azt ismételgetik, minden elveszett, és már nincs semmi a régi értékekből.

Szombaton aztán a fényűzés mellőzéséről, a luxustól való elfordulásról és a szegények, menekültek segítéséről beszélt az egyházfő a Rózsák terén, majd délután a Papp László Sportarénában beszélt Jézusról, aki azt akarja, hogy tanítványai ne a leckét ismételgető iskolások legyenek, hanem szabad és úton lévő fiatalok. Az itt jelen lévő fiatalokat kérdeztük is arról, hogy mit gondolnak a kereszténység jelenlegi helyzetéről, és arról, hogy milyen ma Magyarországon fiatal kereszténynek lenni.

Vasárnap aztán az egyházfő a Pázmányon tartott előadást, egyetemi beszédében a technológiai fejlődés veszélyeiről, az ember elmagányosodásáról és a kommunizmust váltó konzumizmusról is beszélt. A pápa hivatalos programjában ugyan ez nem szerepelt, de Karácsony Gergely főpolgármesterrel is találkozott, aki szombat este látogatta meg a katolikus egyházfőt az Apostoli Nunciatúrán. Karácsony erről a Telexnek azt mondta, tíz napja álltak neki, és egy hét kellett a találkozó megszervezéséhez, erről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!