Minden, amit Ferenc pápa magyarországi látogatásáról tudni kell

2023. április 28. – 05:00

Minden, amit Ferenc pápa magyarországi látogatásáról tudni kell
A látogatás miatt lezárt Kossuth tér 2023. április 19-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után pénteken ismét Magyarországra látogat Ferenc pápa. Három napot tölt Budapesten a katolikus egyházfő, ezalatt többek között Novák Katalin köztársaság elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik. A pápalátogatás csúcspontja a Kossuth téren tartott vasárnapi szentmise lesz, ahol a várakozások szerint több százezer ember előtt beszél majd Ferenc pápa. A programok miatt komoly biztonsági intézkedések lesznek érvényben a fővárosban, több utcát lezárnak a pápa érkezése miatt. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Ferenc pápa magyarországi útjáról.

Péntek

  • 10:00 A katolikus egyházfő gépe pénteken 10 órakor landol a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Reptéren.
  • 11:00 A hivatalos program szerint ünnepélyes keretek között fogadják az egyházfőt a Sándor-palota előtti téren.
  • 11:30 Novák Novák Katalin köztársasági elnökkel találkozik a pápa.
  • 11:55 találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel a Sándor-palotától pár száz méterre lévő Karmelitában. Ezután 12:20-kor az állami hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel is találkozik a Szentatya.
  • 17:00 A nap második felében a Szent István-bazilikában egyházi személyekkel – papokkal, diakónusokkal, papnövedékekkel és lelkipásztorokkal találkozik Ferenc pápa, majd pedig beszédet is mond. A Bazilikába csak belépővel lehet majd belépni, de az épület előtti téren kivetítőkön lehet követni az eseményeket. A hivatalos program szerint 17 órakor érkezik meg Ferenc pápa a helyszínre, de a meghirdetett közös várakozás és rózsafüzér imádság már korábban, 16 órakor megkezdődik, a beengedés pedig 14 órakor indul szigorú biztonsági előírások mellett. A Bazilikában tett látogatásával véget is ér Ferenc pápa pénteki programja.

Szombat

  • 8:45 A sajátos nevelési igényű, látás- és mozgássérült gyerekekkel foglalkozó Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvodája és Általános Iskolájába látogat el a pápa a XII. kerületi Mátyás király közben, ez a program azonban nem nyilvános.
  • 10:15 A pápa beszédet mond, illetve szegényekkel és menekültekkel találkozik a Rózsák terén lévő Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. Az ezt megelőző közös imádság 9 órakor kezdődik.
  • 11:30 A pápa átmegy a közelben lévő görögkatolikus Istenszülő oltalma templomba, ahol közös imádságon vesz részt a hívőkkel. A programot egyórásra tervezik. A templomba körülbelül 200 embert engednek be a fővárosi görögkatolikus parókiák hívei közül, a templom előtti téren szintén 200-an lehetnek majd.
  • 16:30 Ekkor érkezik meg a Papp László Sportarénába Ferenc pápa, ahol beszédet mond és fiatalokkal találkozik. A beengedés délben kezdődik, a program 19 óráig tart. A pápa ezután magántalálkozón vesz részt a Jézus Társasága tagjaival Vatikán XII. kerületi nagykövetségén (Gyimes utca), ahol egyben a szállása is lesz. Dr. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, a pápalátogatás egyik főszervezője a kormánypárti Origónak elmondta, hogy a pápa főként egyedül, puritán módon fog étkezni látogatása során, az ételeket a nagykövetségen dolgozó, külföldi apácákból álló csapat készíti el számára.

Vasárnap

  • 6:00 Már ekkor megkezdik a hívek beengedését a lezárt Kossuth térre, ahol magyarországi látogatásának utolsó napján a pápa tart vasárnapi szentmisét.
  • 8:15 Legkésőbb eddig az időpontig lehet belépni a térre. A Kossuth téren is a Bazilikánál látott biztonsági szabályok lesznek érvényben: tilos lesz bevinni a térre szeszes italt, üvegkulacsot, termoszt, drónt vagy bármilyen más távirányítású eszközt, kerékpárt, rollert, élő állatot (kivéve segítő és vakvezető kutya), és bármilyen olyan jelképet, transzparenst, molinót, ami a rendezvény szellemiségével nem összeegyeztethető.
  • 9:00 Ferenc pápa a pápamobilból üdvözli az összegyűlt híveket a Kossuth téren.
  • 9:30 A pápa szentmisét tart a Kossuth téren. A misére előzetesen több százezer embert vártak: a Kossuth téren 20 ezer férőhely lesz majd. Akiknek nem jutott hely, azok a környező utcákban kihelyezett kivetítőkön tudják követni a misét.
A szentmise programja a Kossuth téren – Fotó: MKPK
A szentmise programja a Kossuth téren – Fotó: MKPK
  • 16:00 A szentmise után az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozik a pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán a VIII. kerületi Práter utcában. Itt az egyetem előtti térre engednek be érdeklődőket.
  • 17:30 Ekkor kezdődik a hivatalos búcsúztatás a reptéren. A pápa gépe 18 órakor száll fel Budapestről, és várhatóan este 8 óra előtt pár perccel érkezik meg Rómába.

Lezárások és kiemelt készültség a pápa látogatása alatt

A pápa látogatását komoly biztonsági intézkedések övezik majd Budapesten. Kiemelt készültségben lesz a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ és a titkosszolgálat. A kiemelt készültség indoka, hogy Ferenc pápa a világ egyik legveszélyeztetettebb vezetője, külföldi útjain a Svájci Gárda, valamint a vatikáni rendőrség 140 tagja, köztük húsz terrorelhárító védi.

A biztonsági intézkedések részeként:

  • a pápalátogatás valamennyi helyszínén, az oda vezető utak mentén valamennyi csatornahálózatot átvizsgálják vagy már át is vizsgálták robbanóanyag, fegyverek után kutatva;
  • a Fővárosi Csatornázási Művek a csatornafedeleket lehegeszti, egyes csatornaszakaszokat a föld alatt is lezár, a lezárt pontokat pedig a hatóságok folyamatosan figyelik;
  • kandelábereket, illetve közlekedési lámpákat tartó oszlopokat szintén ellenőrzik, mivel üregesek;
  • biztonsági ellenőrzésen esnek át a pápalátogatással érintett területeken lakók, a környező házak, épületek is;
  • egyes utakat, sőt városrészeket várhatóan lezárnak majd egy adott időszakban, amikor nem léphet be senki, és ki sem jöhetnek onnan, „még az ott lakókat is megkérik arra, hogy maradjanak a lakásukban”;
  • a látogatás teljes időszaka alatt mesterlövészek dolgoznak majd azokon a területeken, ahol az egyházfő jár;
  • a pápalátogatás tömeghelyszíneit, így a Kossuth teret, illetve a Bazilika előtti Szent István teret csak többszöri átvizsgálás után lehet majd megközelíteni,
  • mindezek mellett rendőrségi helikopterek és drónok is vigyázzák majd a rendet.

A pápalátogatás alatt Budapest több pontján is forgalomkorlátozások lesznek érvényben: több utcát teljesen lezárnak, és sok helyen tilos megállni a megadott napokon. A rendőrség arra figyelmeztetett, hogy a rossz helyen hagyott autókat elszállítják.

A rendőrség honlapján van egy részletes lista a lezárásokban érintett utcákról. A Kossuth teret 24 napra – április 14-étől várhatóan május 7-éig – zárták le a pápalátogatás miatt, de azt nem tudni, miért ilyen sokáig. Emiatt a 2, a 2B és a 23-as villamosok hetekig csak az ideiglenesen kijelölt Széchenyi rakpart megállóig járnak, mivel a sínek épp a teret körbeölelő kordonokon belül vannak.

Lelki természetű a pápa magyarországi látogatása

A pápa látogatását beharangozó sajtótájékoztatón Veres András győri megyéspüspök elmondta: volt némi remény arra, hogy a pápa vidékre is ellátogasson, de az egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondása szerint Ferenc pápa apostoli látogatásra érkezik hazánkba, ami azt jelenti, hogy bár egyházfőként és államfőként is hivatalos látogatást tesz, de elsősorban lelki természetű lesz a magyarországi útja.

Semjén szerint politikai rendezvénynek a pápalátogatáson nincs helye, de a békemenetelőktől a kordonbontókig ő mindenkit vár a pápa budapesti miséjére. Ezzel párhuzamosan plakátkampányt indított a Szemlélek magazin az ellen, hogy „egyesek saját üzeneteik felhangosítására használják a pápalátogatást”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!