Pintér-figurákkal hirdetik a hétfői sztrájknapot több budapesti helyszínen

2023. április 23. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egységes Diákfront Budapest több pontján is Pintér Sándort ábrázoló papírfigurákat helyezett el, így tiltakoznak a státusztörvény ellen, és hirdetik a hétfői sztrájknapot. Hétfőn délután 4-kor pedig Budapesten tüntetést tartanak a státusztörvény bevezetése ellen.

A Blaha Lujza téren, a Nyugatinál, a Széll Kálmán téren és az Örs vezér terén is láthatók figurák, a rajtuk lévő lapokra bárki ráírhatja az oktatásért is felelős miniszternek szánt üzeneteit. Jelenleg ilyen és ehhez hasonló üzenetek vannak rajtuk:

  • „Pintér elkergeti a tanárainkat”,
  • „státuszbosszútörvény”.

A diákok a Telexnek arról is beszéltek: bár legutóbb a kormánysajtóban azzal vádolták őket, hogy felakasztottak egy Pintér Sándort ábrázoló bábut, ez valójában nem igaz – mondták, majd hozzátették: „nem akarjuk bántani, csak takarodjon”.

Fotók: Halász Juli / Telex
Fotók: Halász Juli / Telex

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) április 24-ére sztrájknapot hirdetett. A Belügyminisztérium március 2-án tette közzé a státusztörvény néven ismertté vált, a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetet. Több bevezetni tervezett változtatásról már korábban is lehetett hallani. Ilyen például a bérrendezés kérdése vagy a teljesítményértékelés bevezetése.

Az egyik legfontosabb változás, hogy június 1-jétől megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni.

A tervezetből az is látszik, hogy a jövőben a pedagógusok és tantestületek inkább véleményezési joggal fognak rendelkezni a saját iskolájukat érintő kérdésekben, a végső döntéseket pedig az igazgató és a fenntartó hozná meg. A státusztörvény bevezetése ellen tiltakozó petíció is indult az aHang felületén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!