Április 24-én ismét sztrájkolnak a pedagógusok

2023. április 12. – 07:31

Másolás

Vágólapra másolva

Sztrájknapot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) április 24-ére – mondta a Népszavának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

A szakszervezet szerdán ül le ismét tárgyalni a kormány képviselőivel az új pedagógus-státusztörvényről. Nagy abban bízik, hogy végre kiderül, pontosan milyen szakmai javaslatokat fogadott el a kormány. Szerinte ugyanis az eddigi találkozókat nem lehet egyeztetésnek tekinteni: a köznevelési államtitkárság részéről csak meghallgatták és „nyugtázták” az észrevételeket, kritikákat, de semmilyen párbeszéd, szakmai vita nem alakult ki.

A Belügyminisztérium március 2-án tette közzé a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetet. Több bevezetni tervezett változtatásról már korábban is lehetett hallani. Ilyen például a bérrendezés kérdése vagy a teljesítményértékelés bevezetése.

Az egyik legfontosabb változás, hogy június 1-jétől megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni.

A tervezetből az is látszik, hogy a jövőben a pedagógusok és tantestületek inkább véleményezési joggal fognak rendelkezni a saját iskolájukat érintő kérdésekben, a végső döntéseket pedig az igazgató és a fenntartó hozná meg.

A státusztörvény bevezetése ellen nemrég tiltakozó petíció is indult az aHang felületén, amit szerda reggelig már 19 761-en írtak alá.

Legutóbb március közepén tartottak országos pedagógussztrájkot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!