Rogán Antal irodája szerint nem tapasztaltak lehallgatási kísérleteket az orosz nagykövetség felől

2023. április 19. – 16:29

Másolás

Vágólapra másolva

Reagáltak Rogán Antal irodájából a VSquare szerdai cikkére. Az oknyomozó portál arról írt, hogy az utóbbi időben furcsa antennák és rendszerek kerültek fel az európai orosz nagykövetségek tetejére – köztük a budapesti Bajza utcai követség épületére is.

A cikk szerzői Európa-szerte 182 ilyen SIGINT jelhírszerző eszközt számoltak össze, melyek képesek összegyűjteni a közeli mobiltelefonok azonosítóit, és le tudják hallgatni a GSM-hálózaton folyó beszélgetéseket. Ráadásul a budapesti épület tetején felfedeztek egy fejlett rádiófelderítő eszközt is, amivel Budapest 30 kilométeres körzetében képesek belehallgatni rádióadásokba (például rendőrségi, taxis rádiózásba), illetve észlelni a rádiójel-aktivitást. Utóbbi segítségével pedig azt is ki tudják szúrni, ha a követségük vagy mozgásban lévő ügynökeik közelében a magyar kémelhárítás rádiózik.

„A Külügyi és Külgazdasági Intézet egyébként épp az orosz nagykövetséggel szemben működik a Bajza utcában, és a Fidesz központi pártszékháza is csupán két sarokkal odébb található”

– tette hozzá Facebook-bejegyzésében a cikk egyik szerzője, Panyi Szabolcs.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda délután küldött közleményt a Telexnek arról, hogy a Rogán alá tartozó Nemzetbiztonsági Szakszolgálat „folyamatosan figyelemmel kíséri az ilyen és ehhez kapcsolódó eszközök kérdéskörét”. Szerintük „a sajtóban írtak téves következtetéseken alapulnak”:

„A nemzetbiztonsági szervek technológiai elhárító tevékenységük során nem tapasztaltak telefonos kommunikációs lehallgatásra utaló jeleket, amennyiben ilyenre sor kerülne, annak feltárására és megakadályozására minden képességgel rendelkeznek.”

Korábban a HVG írt arról, hogy a Rogán Antal irányítása alatt álló Nemzeti Információs Központ (ami felügyeli a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot is) nem igazán vizsgálja az orosz befolyási törekvéseket. Sőt, előnyhöz juttatja azt az orosz hátterű, „kémbanknak” is nevezett Nemzetközi Beruházási Bankot, amely nyugati biztonsági tisztviselők szerint évekig „logisztikai hátteret nyújtott” az orosz hírszerzésnek. A bankból az előző héten lépett ki Magyarország, miután azt az Egyesült Államok szankciós listára helyezte, szerdán pedig a bank bejelentette: kivonulnak Magyarországról.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!