Szabad Európa: Furcsán változik a magyarországi orosz diplomaták száma

2023. április 19. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben több európai országból is sorra utasítottak ki orosz diplomatákat kémkedés miatt, a Szabad Európa cikke szerint Magyarországon növekedni kezdett a budapesti orosz nagykövetség létszáma, majd mostanra a tavalyelőtti szint alá csökkent vissza. A lap a külügyminisztériumi nyilvántartás alapján azt írja, hogy 2021. novemberi 46 főről tavaly júliusra ötvenfősre duzzadt a hivatal nyilvántartott diplomatáinak száma, majd 59 főre emelkedett október végére, ami azt jelenti, hogy

harmadával nőtt a budapesti orosz nagykövetség létszáma

a háború előrehaladtával. A cikk szerint ebben nincs benne az adminisztratív személyzet, illetve a házastársak, rokonok száma, és nem szerepel benne a háromfős debreceni orosz konzulátus sem, amelynek létszáma nem változott az időszak alatt.

Valószínűleg a magyarul beszélő diplomaták száma csökkenhetett, legalábbis erre utal az a levél, amit a Telex érdeklődésére, tört magyarsággal megfogalmazva küldtek a budapesti orosz követségről.

A VI. kerületi Bajza utcai követségen más furcsaságok is történnek, a VSquare cikke szerint például olyan antennák és rendszerek kerültek föl az épület tetejére, amelyek képesek összegyűjteni a közeli mobiltelefonok azonosítóit, és le is tudják hallgatni a GSM hálózaton folyó beszélgetéseket. Ilyen antennák nemcsak a Bajza utcai követség tetejére kerültek, a cikk szerzői Európa-szerte 182 ilyet számoltak össze.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!