Kivonul Magyarországról a kémbanknak is nevezett Nemzetközi Beruházási Bank

2023. április 19. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Kivonult Magyarországról a Nemzetközi Beruházási Bank azután, hogy az Egyesült Államok szankciói miatt nem végezhet pénzügyi műveleteket – vette észre az Mfor.hu a bejelentést a kémbanknak is nevezett Nemzetközi Beruházási Bank honlapján.

„Magyarország Nemzetközi Beruházási Bankban való tagságának de facto megszűnése miatt az IIB kimerítette a további műveletek lehetőségét budapesti székhelyén és az Európai Unióban. A Bank megkezdte működésének és székhelyének Magyarországról Oroszországba történő áthelyezését ” – írják.

A bank javasolja Magyarország kormányának, hogy haladéktalanul kezdje meg a 2019. február 5-én kelt „A Nemzetközi Beruházási Bank és Magyarország Kormánya között a Nemzetközi Beruházási Bank magyarországi székhelyéről szóló megállapodás” felmondását, fogalmaznak. Az oldalon azt is írják, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank ragaszkodik a kötelezettségei teljesítésének politikájához, és minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál az érdekvédelemre.

A magyar kormány már az amerikai szankciós bejelentés másnapján döntést hozott arról, hogy visszahívja a bankból a kormányzati delegáltakat, még aznap megjelent a Magyar Közlönyben az Orbán Viktor által aláírt határozat a kilépésről. Ezzel az uniós államok közül utolsóként Magyarország is távozik az orosz befolyás alatt álló bank tagjai közül, pedig idén év elejére 25 százalék fölé emelkedett az ország tulajdonrésze abban.

Múlt szerdán David Pressman amerikai nagykövet sajtótájékoztatót tartott Budapesten, ahol bejelentette, hogy az Egyesült Államok szankciós listára tette a magyarországi központú NBB-t, illetve annak három vezetőjét. Közülük ketten orosz állampolgárok, de van közöttük egy magyar is, Laszlóczki Imre, a bank alelnöke.

A kormány megtárgyalta a kialakult helyzetet, és megállapította, hogy bár a Nemzetközi Beruházási Bank Kelet-Közép Európában fontos fejlesztési szerepet játszott, a kivetett amerikai szankciók következtében a bank működése értelmét vesztette.

A Nemzetközi Beruházási Bankról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban, itt pedig arról a három bankvezetőről olvashat, akiket szankciós listára tett az Egyesült Államok.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!